Ezernél több moszlim sorakozott fel az oslói zsinagóga előtt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tiltakozásul a pár nappal korábban Koppenhágában elkövetett zsidóellenes merénylet miatt. 

Oslo2

Az oslói szolidaritási tüntetésre a szervezők szerint az antiszemitizmus elleni harc jegyében került sor. Nem sokkal az után, hogy a helyi zsidó közösség tagjai a szombati ima után elhagyták a zsinagógát, többnyire fiatal muszlimok – köztük fejkendőt viselő lányok – vontak jelképes védőgyűrűt az épület köré.

“Nemet mondunk az antiszemitizmusra”, “Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre” – skandálták a szolidaritási megmozdulás résztvevői. “Az akció bizonyítja, hogy sokkal többen vannak azok, akik békét akarnak, mint akik háborúra uszítanak” – fogalmazott az egyik szervező.

A helyi zsidó közösség elnöke, Ervin Kohn egyedülállónak nevezte, hogy ilyen sok muszlim állt ki az antiszemitizmus ellen.

 

 

Oslo3

 

 

A szolidaritási megmozdulást erős rendőri készültség kísérte, a résztvevők biztonságára mesterlövészek is ügyeltek.

A mintegy 1000 fős norvégiai zsidó közösség az egyik legkisebb Európában, miközben a muszlimok száma a bevándorlás következtében az elmúlt időszakban 150 ezerről 200 ezerre növekedett az északi országban. A bevándorlással kapcsolatos vita felerősödött 2011-ben, amikor a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik a muszlimok bevándorlásának engedélyezése ellen tiltakozva júliusban 77 embert gyilkolt meg Oslo közelében.

A merénylet óta Norvégiában jelentősen nőtt a bevándorlás támogatása. Egy közelmúltban végzett felmérésből kitűnt: a lakosság 77 százaléka azon a véleményen van, hogy a bevándorlók gazdagítják a norvég társadalmat.

Oslo

[popup][/popup]