Éves jelentés a franciaországi antiszemitizmusról

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Rendkívül sok és rendkívül erőszakos antiszemita cselekmény történt Franciaországban – írja éves jelentésében a francia zsidó közösségek biztonságát felügyelő szervezet, az SPCJ. Mint írják, az antiszemita támadások jó részét már nem külföldi terroristák követik el, a terrorveszély mára inkább belföldi eredetű.

A Charlie Hebdo szerkesztősége és az azt követő novemberi párizsi terrortámadások áldozatainak emlékének szentelt jelentést a Jewish Community Security Service (SPCJ) állította össze. Az 1980-ban alapított szervezet kifejezetten a zsidó közösség elleni erőszakos támadások dokumentálására és megakadályozására jött létre.

A szervezet minden évben közzéteszi a rendőrségi információk alapján készült jelentését az évben történt antiszemita incidensekről, beleértve az erőszakos bűncselekményeket, rongálásokat és a gyűlöletbeszédet is.

antiszemita cselekmenyek szama Fro

2015-ről szóló jelentésében az SPCJ így foglalja össze a Franciaországban tapasztalható antiszemitizmust: „hihetetlenül magas, rendkívül erőszakos és belföldi eredetű” – vagyis nem elsősorban külföldről érkezett terroristák azok, akik antiszemita támadásokat követtek el, hanem francia állampolgárságú szélsőségesek. Mint írják, a tavaly történt rasszista incidensek közel 40 százalékát zsidók ellen követték el, annak ellenére, hogy a francia zsidóság csak a népesség 2 százalékát teszi ki. A felsorolt támadások 49 százaléka személy elleni erőszak volt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]