És a zsidók hova álljanak?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Liberális zsidó szerzők hevesen bírálják a baloldali zsidó értelmiséget és szervezeteket, amelyek támogatják a Black Lives Matter mozgalmat és a kritikai rasszelméletet.

Azzal vádolják őket, hogy legitimálják az antiszemitizmust – írja a metazin.hu.

„Ideje lenne újra átgondolni, mit is értünk faji igazságosságon. A ma dívó felfogás ugyanis kevés lehetőséget ad a zsidóknak és másoknak, hogy jobbá tegyék a világot” – írja David Bernstein, a Liberális Értékek Zsidó Intézetének alapítója a Forward magazinban.

A cikk apropója a Stanford Egyetem két munkatársának az esélyegyenlőségi hatósághoz benyújtott keresete. Ron Albucher pszichiáter és Sheila Levin szociális munkás panaszában azt állítja, hogy az egyetem sokszínűséget erősítő programja hátrányosan megkülönbözteti a zsidókat.

Nála is keményebben fogalmaz Jonathan S. Tobin a Jewish Journalben. Tobin ráadásul a baloldali liberális zsidó értelmiséget és szervezeteiket is súlyos kritikával illeti, amiért támogatják a Black Lives Matter által képviselt woke szemléletet. Tobin kifejezetten totalitáriusnak nevezi a Black Lives Matter mozgalmat, és rámutat, hogy támogatói közül sokan Izrael-ellenesek, sőt, nyíltan antiszemiták: a zsidókat a fehér elnyomók közé sorolják, és Izraelnek a palesztinokkal szembeni fellépéséért is felelőssé teszik őket. Mindennek ellenére a baloldali liberális értelmiség hevesen ellenezte Trump elnök javaslatát, amely kitiltotta volna a kritikai rasszelméletet az iskolákból.

Teljes cikk

Címkék:Black Lives Matter, kritikai rasszelmélet.

[popup][/popup]