Emléknap az 1941-es kőrösmezői deportálás 75. évfordulója alkalmából

Írta: WJLF - Rovat: Hírek - lapszemle

A kőrösmezői deportálás új fejezetet nyitott a magyarországi antiszemitizmus történetében: a Szentírás népe elleni pogány magyar lázadás átlépte a zsidó lét megvetésének a megsemmisítés bármikori lehetőségét is magában foglaló küszöbhatárát.

korosmezo

Az 1941-es deportálás a Soá magyarországi kezdetének soha nem felejthető eseménye.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyháza nemzet- és önismereti szempontból is szent kötelességének tekinti az 1941-es kainizmus exisztenciális üzenetére való emlékezést és emlékeztetést.

E szolgálat keretében tartottunk az idén is gyász- és bűnbánati liturgiát a tragédia augusztusi emléknapján, és ennek jegyében hívjuk és várjuk Felebarátainkat az október 12-i hagyományos évenkénti találkozóra is.

Az összejövetel keretében többek között kegyeleti látogatást teszünk a Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség egykori – eladdig iskolaként is szolgáló – Magdolna utca 29-31. sz. alatti romos épületegyüttesénél, amelyet ez idő tájt toloncházzá alakítottak át, és amely 1941-ben a fővárosból deportáltak egyik gyűjtőállomásaként működött, a főiskola udvarán pedig átadjuk a helyszínen a későbbiekben felavatandó emléktáblát.

Programunk keretében bemutatjuk továbbá Randolph L. Braham professzor úr „A magyarországi Holokauszt bibliográfiája” című, a Park Könyvkiadó által 2010-ben megjelentett kétkötetes munkájának a deportálás 75. évfordulója emlékére elkészített elektronikus változatát.

A megemlékezés időpontja: 2016. október 12. (SZERDA), 11 órától.

A megemlékezés helyszíne: a főiskola Kline terme (fsz.)

Cím: Budapest, VIII. ker., Dankó u. 11.

Megközelíthető a Kálvária tér és a Mátyás tér felől.

Útvonaltérkép: http://www.oktatas.uni.hu/keret.cgi?/dankoutca.htm

E-mail-cím: [email protected]

Telefonos elérhetőség: (1) 577-05-09; (1) 210-5400/224.

A WJLF Theológus és Lelkész Szak és

a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyháza

nevében:

 

Iványi Gábor

Majsai Tamás

 

[popup][/popup]