Elsőfokú ítélet: az EMIH használhatja nevéhez a Magyar Zsidó Szövetség toldatot

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon elutasította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) keresetét, amellyel azt akarta elérni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ne használhassa rövidített nevének kiegészítéseként a „Magyar Zsidó Szövetség” toldatot.

Az EMIH 2019 decemberében rendkívüli közgyűlés keretében döntött arról, hogy rövidített nevét EMIH – Magyar Zsidó Szövetség elnevezésre módosítja.

A szervezet döntését azzal indokolta, hogy “az elmúlt években a hitközség működésébe több külső szervezet is csatlakozott, valamint az egész országra kiterjedő hitéleti tevékenységet végez, vidéki hitközségek működésében is aktív részt vállalva, valamint szakrális hitélet keretein túl is egyre több területen képviseli a judaizmus értékeit, amit így a nevében is fontosnak tart megjeleníteni” – írja az EMIH honlapja.

A Mazsihisz 2020 januárjában nyújtott be keresetet az EMIH névkiegészítése ellen, mondván, az sérti a 2011-es egyházi törvényt és a Polgári Törvénykönyv névviselési szabályait, mivel az új elnevezés olyan benyomást kelt, mintha az EMIH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez kapcsolódna, hozzátéve, hogy a névhasználat a két szervezet összetévesztését eredményezheti a közvélemény előtt.

A bíróság a keresetet 2020. november 12-én tárgyalta, és az EMIH ellenkérelmét minden pontjában megalapozottnak ítélte, így a Mazsihisz kereseti kérelmét elutasította.

[popup][/popup]