Eli Kohen: Izrael továbbra is kiáll Ukrajna mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael továbbra is kiáll Ukrajna mellett, és folytatni fogja a humanitárius segítségnyújtást az ukrán népnek – jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden Prágában sajtóértekezleten.

Eli Cohen külügyminiszter (Forrás: GPO/Shlomi Amsalem)

Eli Kohen az első izraeli miniszter, aki még február közepén látogatást tett Kijevben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel akkor tartott találkozóján elítélte az orosz agressziót, és megismételte, hogy az izraeli kormány mindent megtesz az ukrán nép szenvedéseinek enyhítésére.

“Támogatjuk Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Az ukrán nép szenvedéseinek enyhítése érdekében folytatni fogjuk a humanitárius segítségnyújtást” – mondta az izraeli külügyek irányítója Prágában újságíróknak.

Eli Kohen élesen bírálta Iránt, amiért katonai drónokat szállít az oroszoknak. Úgy vélte, állami terrorizmusról van szó. “Irán esetében nem regionális a probléma. Szükség van arra, hogy újabb szankciókat fogadjunk el Irán ellen. Erre várhatóan júniusban kerül sor” – mutatott rá az izraeli külügyminiszter. Korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió foganatosított szankciókat az iráni rendszer ellen.

“Az iráni drónokat, amelyeket ma Ukrajnában vetnek be, holnap esetleg Izrael ellen küldik” – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Szerinte ezért az iráni drónokkal kapcsolatos ukrajnai tapasztalatok nagyon fontosak lehetnek Izrael számára is.

Jan Lipavsky és Eli Kohen leszögezték: mindkét kormány támogatja Csehország és Izrael stratégiai partnerségének fejlesztését, megerősítését. (MTI, Kokes János)

[popup][/popup]