Elhatárolódtak a zsidó szervezetek a szélsőjobbos politikus elleni akciótól

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az AfD politikusa a szégyen emlékművének nevezte a berlini holokauszt-emlékművet. Egy szélsőbaloldali művészcsoport ezért az emlékmű másolatát építette fel a háza mellé. A zsidó hitközség bírálta az akciót.

 

 

„Stasi-módszerekről” és „pszichoterrorról” beszélt Türingia tartomány kereszténydemokrata parlamenti elnöke. Christian Carius mellett a németországi zsidó közösség is elítélte, hogy egy művészcsoport hónapokig megfigyelt egy szélsőjobboldali képviselőt, és a berlini holokauszt-emlékmű másolatát építette fel közvetlenül annak saját lakóháza mellett. Reinhard Schramm, a hitközség tartományi elnöke szerint „jószándékú, de rosszul kivitelezett” akcióról van szó, szerinte lehet tiltakozni a politikus ellen, de nem a magánháza előtt.

A Politikai Szépség Központja nevű szélsőbalos szervezet „agresszív humanizmusnak” nevezte akcióját, amely arra volt válasz, hogy Björn Höcke türingiai önkormányzati frakcióvezető egy januári drezdai radikális-jobboldali fórumon „a szégyen emlékművének” nevezte a berlini holokauszt-emlékművet. A szomszéd ingatlanon installált kartonblokkok a berlini emlékmű stilizált utánzata akar lenni. Höcke annak az Alternatíva Németországért (AfD) pártnak a politikusa, amely 13%-kal vonulhatott be a berlini parlamentbe a legutóbbi választások nyomán.

A „szégyen emlékműve” kifejezés (Mahnmal der Schande) a németben kétértelmű: jelentheti a holokausztnak mint szégyennek az emlékművét (Höcke később így magyarázta szavait), de jelentheti azt is, hogy magát az emlékművet tartja gyalázatosnak. A németországi zsidó hitközség akkor antiszemitizmussal vádolta meg a politikust. Ebből indult ki a művészcsoport is, emlékeztetve arra, hogy az (AfD) szélsőséges szárnyához tartozó politikus volt az, aki 180 fokos fordulatot sürgetett Németország emlékezetpolitikájában, tehát azt, hogy ne emlékeztessék a németeket folyton a II. világháború és a holokauszt bűneire. A szervezet provokatív módon úgy fogalmazott: nácik ellen jogos náci eszközöket bevetni. Kritikusai szerint azonban a totalitárius eszközöket felvonultató akcióval valójában éppen a művészcsoport instrumentalizálja a holokausztot saját politikai céljaira.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]