Elfeledett Gyöngyösiek az Együttélés Házában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hivatalosan már végetért, ám július elsejétől két hétig továbbra is látható lesz Gyöngyösön a nagy sikerű Elfeledett Gyöngyösiek-kiállítás. A szervezők számára külön örömöt jelent, hogy a reménybeli Együttélés Háza ad helyet a tárlatnak. Ráadásul koncertteremként is bemutatkozhat végre Baumhorn Lipót kiváló akusztikájú zsinagógája a gyöngyösi városközpontban.

elfeledett gyöngyösiek

Kép a kiállításról.

Volt, aki osztálytársai, volt, aki rokonai nevét kereste a drapériákon – ki nappal, ki éjfél után. Gyöngyös mintegy kétezer zsidó származású polgárát veszítette el a deportálások miatt. Erre emlékezik a civilek által megálmodott és megszervezett kiállítás a holokauszt hetvenedik évfordulóján.

Mostantól a kiürített Baumhorn-zsinagógában – amelyben a tervek szerint az Együttélés Házát szeretnék megvalósítani – is böngészhető a rendhagyó tárlat: a korabeli újságcikkek, a túlélők visszaemlékezései, valamint a holokauszt gyöngyösi áldozatainak névsora.

– A kiállítás eredeti helyén, a Fő téren sokan felidézték a vészkorszakot illető emlékeiket, miután megálltak a bemutatott anyagok előtt – mondta el Kiss Balázs, az egyik ötletgazda. – Ezeket a visszajelzéseket összegyűjtöttük, hiszen nagyon is tanulságosak a ma élő emberek reakciói a holokauszt alatt Magyarországon történt eseményekről – tette hozzá a szervező.

A zsinagógáról régóta rebesgetik a szakértők, hogy kiváló akusztikája miatt alkalmas koncertek lebonyolítására is. Júliusban két alkalommal győződhetnek meg az érdeklődők erről a saját fülükkel: július ötödikén este hattól a Cantare Városi Vegyeskar lép színpadra, 14-én este héttől pedig a Cantus Corvinus kórus.

Több évtizede nem volt kulturális vagy vallási tevékenység a zsinagógában, amely hosszú ideig bútorboltként működött. A tervek szerint a falakon nem csak a névsorokat és újságcikkeket, hanem az Együttélés Házának Eperjesi László és munkatársai által készített formabontó látványterveit is bemutatják.

A kiállítást önkéntesek építik fel, a belépés mind a zsinagógába, mind a koncertekre díjtalan, az épület tulajdonosa a házat ugyancsak térítésmentesen biztosította az alkalmi projekthez.

 

[popup][/popup]