Elege lett: Abbász szakíthat a Hamásszal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász nem tiszteli a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a vasárnapra virradó éjjel Kairóban, s kilátásba helyezte az együttműködés beszüntetését, amennyiben a Hamász nem változtat a helyzeten.

Mahmud-Abbasz-palesztin-elnok

Abbász szombat este három napra az egyiptomi fővárosba érkezett, hogy az Arab Liga tagállamainak külügyminisztereit értesítse az általa vezetett Fatah és a Hamász alkotta egységkormány működésével és az Izraellel folytatott béketárgyalások újraélesztésével kapcsolatos kérdésekről.

A palesztin elnök éles szavakkal illette az iszlamista szervezet vezetőit. Állítása szerint a Hamász fegyverei segítségével és továbbra is fenntartott belbiztonsági struktúrájára támaszkodva árnyékkormányt működtet az övezetben, ahol a Fatahnak semmi beleszólása sincs az ügyek menetébe. A Hamásznak mintegy 27 minisztériumi államtitkára jelenti a valódi uralmat az enklávéban.

Abbász azt is kijelentette, hogy a július 8-án kirobbant gázai válságban az iszlamista szervezet mindössze ötven tagját vesztette el, miközben az ötven napig tartó harcokban 861 Fatah-harcos esett el. A Hamász “több mint 120 fiatalt ölt meg, mert azok nem tartották magukat a rájuk kirótt házi őrizethez – közölte Abbász, s ezen kívül emlékeztetett a mintegy harminc-negyven, árulással vádolt embernek az iszlamisták által végrehajtott “bíróságon kívüli kivégzésére”.

Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője egy vasárnapi sajtóközleményben határozottan elutasította a palesztin elnök szavait, amelyeket teljes mértékben “indokolatlannak” minősített. Az egységkormány feje által említett értesüléseknek és számoknak Abu Zuhri szerint semmilyen valós alapja nincs”, s Abbász “igazságtalan a palesztin néppel és a kimagasló katonai győzelmet lehetővé tevő Ellenállással (Hamász) szemben.”

A több mint 2100 palesztin halálát okozó gázai válságban szemben álló felek augusztus 26-án határozatlan idejű fegyverszünetet kötöttek, amelyet a következő egy hónapban a palesztin és az izraeli küldöttségek közti közvetett tárgyalások követnek.

Abbász az Araba Liga külügyminisztereivel várhatóan vasárnap ismerteti a tárgyalásokkal kapcsolatos hivatalos álláspontot, s előre jelezte, hogy egy sor “nem hagyományos lépést” tervez arra az esetre, ha Izrael folytatja jelenlegi politikáját.

[popup][/popup]