Egyiptomban (is) betiltották az Exodust

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Betiltották az Exodus: Istenek és királyok című filmet Egyiptomban, a cenzorok szerint ugyanis Ridley Scott alkotása tele van történelmi pontatlanságokkal.

Ridley exodus

A Ridley Scott rendezésében, Christian Bale főszereplésével készült Exodus az Ószövetség második könyvének feldolgozása; 140 millió dollárból forgatták, és eddig 107 millió dolláros jegybevételre tett szert.

A BBC az egyiptomi cenzori hivatal vezetőjét idézi, aki szerint a filmben elsősorban a piramisok megépítésének ábrázolásával van baj. A történetben, amely arra az időre koncentrál, amikor Mózes a Vörös-tengert kettéválasztva kivezeti népét Egyiptomból, zsidó rabszolgákkal építtetik meg a hatalmas síremlékeket, holott úgy tartják, hogy már ezer évvel a kivonulás előtt nekiláttak a piramisok megépítésének.
A film betiltása, amelyre egyébként a premier előtt egy nappal Marokkóban is sor került, egyáltalán nem meglepő fordulat a két muszlim országban, hiszen a szintén bibliai alakot ábrázoló Noé című filmnek is hasonló sorsa volt, több közel-keleti országban nem engedélyezték a vetítését.
[popup][/popup]