Egy izraeli bíróság 38 millió sékel büntetést szabott ki a Hamaszra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság hétfőn kimondta, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetnek 38 millió sékelt (3,5 milliárd Ft) kell fizetnie három, 2014 júniusában elrabolt és meggyilkolt tinédzser családjának – tudósít az ujkelet.live.

2014. június 12-én három izraeli tinédzser: Gilad Shaer (16), Naftali Fraenkel (16) és Eyal Yifrach (19) Gus Ecion régióban stoppolt, amikor palesztin terroristák elrabolták, nem sokkal később pedig meggyilkolták őket.

Az áldozatok családjai eredetileg 520 millió sékel kártérítést kértek, arra hivatkozva, hogy hatalmas károkat szenvedtek el a szeretteik utáni két és fél hétig tartó keresés során.

A családok a Hamász védekezésének hiányában automatikusan megnyerték a pert. A fizetendő összeg a Legfelsőbb Bíróság korábbi ítéletén alapul és jelentősen csökkentette a követelt összegeket.

,,Az ítélet nem elegendő, mert Izrael Államnak a lehető legszigorúbban kell fellépnie a terrorizmus ellen” – mondta Ejál Jifrach apja, Uri. ,,Ez az összeg nem fogja elriasztani a Hamászt és a hasonló csoportokat, akik folytatják tevékenységüket. Célunk, hogy aláássuk a terrorszervezetek gazdasági és jogi eszközeit, leckét adjunk nekik, és ha I-n úgy akarja, megakadályozzuk a következő incidenst.”

,,Egy milliárd dolláros költségvetésű szervezetet nem fog elriasztani egy 10 millió dolláros per. A perek célja a terrorizmus visszaszorítása, és ez nem tehető meg számukra jelentéktelen összegekkel”- mondta Nitsana Darsan-Leitner, emberi jogi aktivista, a családokat képviselő Surat HaDin izraeli jogvédő szervezet alapítója.

,,Hihetetlen, hogy egy izraeli bíróság ilyen kegyelmet tanúsít a terrorista szervezet iránt, amely finanszírozta, megtervezte és végrehajtotta azt a szörnyű támadást, amelyet az egész nemzet továbbra is a szívében hordoz.”

Az áldozatok családjai azt mondták, hogy fellebbeznek az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságon, hogy megállítsák a Palesztin Hatóság és a Hamász közötti pénzáramlást.

,,Ez precedens értékű per. Először a Palesztin Hatóság pénzeszközeit fogják elkobozni a Hamász által végrehajtott terrortámadás miatt. Ha a Palesztin Hatóság nem hajlandó teljesíteni a végrehajtási rendeletet, és folytatja a Hamász finanszírozását, akkor követelni fogjuk a kártérítés összegét az adóbevételből, amelyet Izrael Állam utal át a Palesztin Hatóságnak” – mondta Darsan-Leitner még tavaly, a kereset benyújtásakor.

Teljes cikk

Címkék:bírság, emberrablás, Hamasz

[popup][/popup]