Debrecenben Elkezdődött a XIV. Magyarországi és Határon túli Hitközségek Találkozózója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Talákozó résztvevői a Zsidó Gasztronómia Jegyében Tanácskoznak

XIV. alkalommal nyitotta meg kapuit a Debreceni Zsidó Hitközség, a határon túli és magyarországi zsidó hitközségek és szervezetek számára, hogy megosszák egymással aktuális gondolataikat, problémáikat, és mindezt a zsidó gasztronómia jegyében teszik.

A konferencia köszöntői előtt Márkus Luca a Debreceni Ady Gimnázium diákja olvasta fel Heller Zsolt írását.

Ezt követően Dr. Asher G. Ehrenfeld, örökös debreceni főrabbi köszöntötte a vendégeket, aki Izraelből látogatott haza a találkozó meghívására.

Debrecen város részéről, Kósa Lajos Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere üdvözölte a tanácskozás résztvevőit, aki beszélt a Debrecenben lévő „nagy egyházak” közötti példaértékű kapcsolatokról, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség és Debrecen városa közötti szoros és egymást támogató együttműködésről. A polgármester említette a Debrecenben lévő Pásti Utcai Zsinagóga nyertes pályázatát, melynek támogatásával a hitközség fel tudja újítani legrégebbi zsinagógáját. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy hasonló beruházás elé néz Kőszeg, és a Rumbach utca zsinagógája is a Mádi zsinagógával együtt.

Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a találkozóra érkezett több mint 150 vendéget, majd napjaink fontosabb, és elsősorban a zsidóságot érintő feladatokra tért ki, hangsúlyozva a közös feladatvállalást és ehhez a tanácskozás adta lehetőséget kínálta fel, mint a gasztronómia adta könnyedebb lehetőséget a fajsúlyos gondolatok mellé. (Az elnök köszöntője lentebb.)

Dr. Fábián István a Debreceni Egyetem rektora üdvözölte a vendégeket, aki az egyetemen tanuló izraeli diákok és az egyetem nagyon jól működő kapcsolatáról beszélt.

A következőkben, Vad Zsigmond a Tiszántúli Református Egyházkerület esperese beszélt, aki példaként utalt a református egyház „1%-os” reklámkampányára, melynek gondolatai a konferencia szellemiségéhez installálhatóak a békesség és a harmonikus egymás mellett élés elveinek figyelemmel kísérésével.

Tóth Attila a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökének a köszöntője a megye kiemelt rendezvényeként említette a találkozót.

Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezetője a Duna menti árvízi mentésből érkezett a konferenciára. Beszédében egymás erősítésére hívta fel a figyelmet, annak a szellemiségében, melyben őseink egymást látták vendégül erősítve ezzel népünket az összetartozás jegyében.

Szabó György a MAZSÖK elnöke a Holokauszt Emlékbizottság munkájáról számolt be válaszul az előtte elhangzottakra. Elmondta, hogy az említett problémák megoldása, felmerült az emlékbizottság ülésén és közös akaratként fogják támogatni az emlékhelyek megóvását és a zsidó kulturális programok és rendezvények támogatását a hagyományaink átörökítése és őrzése céljából. Az elnök beszélt a nemrégiben létrehozott Magyar Kormány és MAZSÖK által delegált másfélmilliárdos civil alap létrehozásáról, valamint röviden beszámolt a Jeruzsálemben tartott antiszemitizmus elleni konferenciáról és annak történéseiről.

Dr. Asher G. Ehrenfeld rabbi bibliai példákkal erősítette meg az előtte szólók gondolatait.

Elmondta, nagy probléma, hogy nem megoldott a kelet-magyarországi rabbi kérdése, nincs karizmatikus, a vallási ügyeket és problémákat megoldó rabbi.

Végezetül Félix T. Koppelmann elnök a Nagyváradi Zsidó Hitközség és a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében üdvözölte a konferenciát és annak résztvevőit, valamint Roth Tibor a Brassói Zsidó Hitközség elnöke e keresztényegyházakkal való harmonikus kapcsolattartást szorgalmazta.

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]