Dániel Péter megzavarta a nagykövet beszédét

Írta: mishpaha blog, Pest Megyei Hírhatár - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli magyar ajkú közösség december 5-én tartott éves cfati találkozóján megzavarták Magyarország nagykövetének köszöntő beszédét. Dániel Péter, a körülbelül 200-300 fős hallgatóságból felállva, fennhangon az éledő Horthy-kultuszt kérte számon Dr. Nagy Andoron.

A mishpaha blog beszámolója szerint a percekig tartó incidens során a budapesti ügyvéd, aki 2012 óta Izraelben él, két fotót tartott a kezében megrongált szobrokról. Egyiken a meggyalázott Újpesti rakparti mártír szobor volt, a másikon maga látszódott az általa vörös festékkel leöntött Horthy emlékművel. A közönségből senki nem csatlakozott az akcióhoz, a szervezők távozásra kérték Dánielt, aki többszöri felszólításra sem hagyta abba aktivitását. Végül az ünnepségen ugyancsak jelen lévő cfati polgármester, Ilan Sochat felszólítására foglalt csak helyet Dániel Péter, aki ezután csendben hallgatta meg a magyar diplomata beszédét, melyben Nagy Andor kitért a magyar kormány szélsőjobboldallal és az antiszemitizmussal kapcsolatos hivatalos álláspontjára. Néhány perccel később a helyszínen két rendőr jelent meg, de intézkedésre nem került sor, a helyi magyar ajkú közösség találkozója rendben ért véget.

DanielPeter_Horthyszoborral

Dániel Péter az általa vörös festékkel leöntött Horthy-emlékművel

A Pest Megyei Hírhatár szerkesztőségéhez az alábbiakat juttatta el Dániel Péter:

Rendesen megszégyenítettem és leiskoláztam tegnap Nagy Andort a fasiszta orbáni diktatúra izraeli nagykövetét. Az ócska pártkatona Izrael Cfát városában, a Herzl-emléknapon akarta elmondani egyik hazug és demagóg beszédét, de félbeszakítottam és a nyilvánosság, azaz 150-200 hallgató, valamint a sajtó előtt olvastam fejére magyarul és héberül az orbáni diktatúra ocsmány bűneit.

A Fidesz és Jobbik együttműködését, a Magyarországon tomboló antiszemitizmust, illetve a magyar földön éktelenkedő Horthy-szobrokat, amelyek ellen Orbán Viktorék nemhogy nem tesznek, de mind nyíltabban támogatják, gerjesztik is. Ígérem, hogy minden Izraelbe látogató fideszes politikusbűnöző erre számíthat a jövőben is! Andor próbált kedélyesen mellébeszélni, de akcióm szinte megbénította. Közbeszólásom után elhatárolódott a Horthy-szobrok állításától és riadtan mentegetőzött. Ennek során többször is valótlanságokat állított.

1. Azt mondta, hogy a fideszes banda és a jobbikos csürhe között nincsen semmilyen együttműködés.

2. Azt közölte, szintén pofátlan módon, hogy közterületen nincsen Horthy-szobor. Pedig köztudott, hogy Orbánék és Vonáék évek óta együttműködnek, együtt szavaznak, illetve Kerekiben és Csókakő területén közterületen áll Horthy szobra. Közbeszólásom alatt végig magasba emeltem a vörösre festett Horthy-szobor és a tavaly, Budapesten meggyalázott Holokauszt-emlékmű fotóit. Sokkoló hatást keltettek.

megrongalt_martir_szobor

A meggyalázott mártírszobor

A mishpaha blog Izraelben élő szerzője szerint: „Dániel Péter megint rosszkor volt rossz helyen. Pofozkodni jött, de nem volt, aki ringbe szálljon vele. Politikai performanszát ott adta elő, ahol ennek nem volt helye és pláne nem ez volt az ideje. Ez még akkor is így van, ha amúgy tényleg bicskanyitogató, ha a magyar kormány képviselője a gulyás levesről értekezik, és vastag bőrrel kerüli a kínos kérdéseket. Ezen háborogni fölösleges, a diplomaták ezért kapják a fizetésüket, meg azért, hogy reprezentáljanak például a helyi magyarság rendezvényein. Dániel egyéni akciója jól láthatólag nem váltott ki szimpátiát a közönség soraiban, pedig biztos vagyok benne, hogy aki ott volt (beleértve e sorok íróját is), az mind ugyanazt gondolja Horthyról, mint ő.

Dániel látványosnak szánt önjelölt politikai megnyilvánulása inkább saját pozícionálását szolgálta – vagy még azt sem, tekintve, hogy az izraeli magyarok találkozóját hagyományosan gyalázatosan csekély médiafigyelem kíséri, amit friss oléként nem sejthetett emberünk. Kamerák, mikrofonok és kattogó vakuk nélkül improduktív nyilvánosan keresztre feszíteni a magyar kormány képviselőjét. Pedig lenne ennek helye, és még inkább itt volna az ideje!

A teljes cikk fotókkal az eseményről itt folytatódik.

[popup][/popup]