Ciszjordánia: lekapcsoltak egy terrorista sejtet

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hatóságok felszámolták a Hamász egyik merényletet elkövető ciszjordániai csoportját.

teror

Miháel Mark autója a merénylet után

Az izraeli biztonsági erők felszámolták a Gázai övezet irányító Hamász radikális palesztin szervezet egyik ciszjordániai csoportját, amely július 1-jén fegyveres merényletet követett el – jelentette szerda reggel az izraeli katonai rádió.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat felgöngyölítette annak a július 1-jén történt merényletnek a szálait, amelynek során egy ciszjordániai úton egy gépkocsiból agyonlőtték Miháel Mark rabbit, a Hebron melletti Otniel telepesfalu tízgyermekes alapítóját. Mark történetesen a Moszad igazgatójának, Joszi Kohennek az unokatestvére volt.

A Sin Bét felderítette a palesztin elkövetők búvóhelyét a Hebrontól északra található Surif nevű palesztin faluban, és szerda hajnalban rajtaütött a terroristákon. A katonaság, a Sin Bét és a rendőrség közös akciójában tűzharcban megölték a halálos lövéseket leadó 29 éves Mohamed al-Fakihot, és őrizetbe vették a csoport három másik tagját.

A katonai szóvivők beszámolója szerint al-Fakih tüzet nyitott a házhoz érkező izraeli egységre, amelynek tagjai válaszul legalább egy páncéltörő gránátot lőttek az épületre, szinte teljesen lerombolva azt. Az egyik 38 éves vádlott kihallgatásán beismerte, hogy ő vezette azt az autót, amelyből al-Fakih a lövéseket leadta.

Az izraeli biztonságiak lefoglalták a merényletben használt fegyvert és gépkocsit, és őrizetbe vették az elkövető egyik bátyját, aki segített elrejtőzni az akció után. A július elseji merényletben Miháel Mark felesége súlyosan, két gyerekük pedig könnyebben megsebesült, amikor a fegyveres támadás után a család autója felborult.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennaposak a merényletek és az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. A palesztin erőszakhullámban 34 izraeli és két amerikai, valamint legalább 200 palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások elkövetése közben, vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

 

[popup][/popup]