Borrell: Az UNRWA-nak folytatnia kell munkáját Gázában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nincs alternatívája a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek, az UNRWA-nak folytatnia kell munkáját Gázában – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell (Forrás: Wikipedia)

Josep Borrell, a tagországok fejlesztési ügyekért felelős minisztereinek informális ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt mondta: semelyik más szervezet sem képes elvégezni azt a munkát, amelyet az UNRWA végez Gázában. Az embereknek továbbra is enniük kell, továbbra is orvoshoz kell járniuk – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ki kell vizsgálni azon állításokat, amelyek szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett a Hamasz által vezetett izraeliek elleni támadásban.

Az uniós főképviselő aggodalmát fejezte ki a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében tervezett izraeli támadás miatt, ami – szavai szerint – megakadályozná a humanitárius segítségnyújtást a területen. Véleménye szerint “többre van szükség annál”, hogy a nemzetközi közösség aggállyát fejezi ki Izrael gázai műveletei és a humanitárius helyzet miatt. Folytatni kell a nyomásgyakorlást Izraelre, hogy hagyjon fel a katonai műveletével a sűrűn lakott övezetben, és folytatni a humanitárius krízis elleni fellépést – emelte ki.

Azon kérdésre válaszolva, hogy Donald Trump megjegyzése szerint a volt amerikai elnök nem védené meg azon NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítésik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat Borrell azt mondta: a NATO működése nem függhet a mindenkori amerikai elnök szeszélyeitől.

“Legyünk komolyak”, a NATO vagy létezik, vagy nem létezik – mondta. A NATO nem lehet olyan katonai szövetség, amely az Egyesült Államok elnökének szeszélyétől függően működik napról napra – tette hozzá nyilatkozatában az uniós diplomácia vezetője.
Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a tanácsülés előtt kijelentette: a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a Hamász támadásait, valamint támogatja Izrael önvédelmi fellépését az iszlamista terrorszervezettel szemben.

Fontos megtenni mindent azért, hogy a konfliktus ne váljon országok közötti összeütközéssé, valamint megtalálni az utakat ahhoz, hogy hatékonyan lehessen segíteni az ártatlan gázai civil lakosság humanitárius helyzetén – emelte ki.

Elmondta, a menekült keresztény és muzulmán vallású gázai lakosság megsegítése mellett Magyarország folytatja az ukrajnai háború elől elmenekültek segítését is az ország történelmének legnagyobb humanitárius művelete keretében. Magyarország megnyitotta határiait, és több mint egymillió ukrajnai menekültnek nyújt segítséget különböző programjain keresztül – emlékeztetett az államtitkár. (MTI)

[popup][/popup]