Biztos, hogy felállítják a megszállási emlékművet

Írta: Csuhaj Ildikó–Vári György / NOL.HU - Rovat: Hírek - lapszemle

Balog Zoltán a szoborállítást és a holokauszt-emlékévet magyarázza, szerinte az a baj, hogy vannak, akik csak most vették észre, mi áll az alaptörvényben.

Reformacio_emlekbizottsag_MTI_KoszticsákSzilárd

(fotó: Koszticsák Szilárd, MTI)

Tegnap a Reformáció Emlékbizottság ülése után munkatársunk a parlamenti folyosón megkérdezte az éppen távozó miniszterelnököt, mi a véleménye a Mazsihisz-feltételekről (menesszék Szakály Sándort, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatóját az „idegenrendészeti”megnyilvánulása miatt, továbbá ne állítsák fel a Szabadság téri emlékművet). „Írtam egy levelet, mindent elmondtam benne” – így reagált Orbán Viktor.

Értesülésünk szerint a kormány folyamatosan tájékoztatja az emlékmű felállítását bíráló diplomáciai szereplőket a „valódi szándékról”, és arról, hogy az inkriminált emlékmű tisztelgés „minden áldozat” előtt. A német nagykövetség már szerdán kiadott egy tiltakozásként is értékelhető állásfoglalást, és az orosz nagykövetségtől is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Moszkvának megvan a véleménye a szoborról, de e lépést nem kommentálja, mert magyar belügynek tekinti.

Balog Zoltán humánminiszter az emlékbizottság ülése után lapunknak azt mondta: „Minden beszélgetésre készen állunk. Jónak tartom, ha mindazon történelmi eseményekről, melyek az elmúlt században történtek – különösen a második világháború »környékén« – vita, megbeszélés folyik. A témának vannak tudományos, közéleti, államközi vonatkozásai is. Ezt jeleztem Hoffmann német nagykövet úrnak is, aki szintén részt vett a Reformáció Emlékbizottság ülésén”– mondta a miniszter annak kapcsán, hogy a Budapesten akkreditált német nagykövet az állásfoglalásban sajnálatosnak nevezte, hogy „a Szabadság téri emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg”.

Balog Zoltán arra a kérdésünkre, hogy a Mazsihisszal is terveznek-e hasonló konzultációkat, azt válaszolta: ha megbeszélést kezdeményeznek vele, áll rendelkezésükre. „A politikai adok-kapoknál fontosabb, hogy a gyerekek az iskolában mit tanulnak az adott korszakról. Ezt viszont szakembereknek kell megvitatniuk. A Nemzeti alaptanterv tisztességes, korrekt szakmai megvitatása, ez irányú módosítása érdekében én mindent megteszek. Erről folytattam tárgyalásokat Izraelben is, de a zsidó közösség kérésén kívül számos más közösség is megfogalmazhatta a véleményét az ügyben. Ez az igazi munka, ezt kell elvégezni, nem pedig a nyilvánosság színpadán politikusoknak üzengetni egymásnak” – hangoztatta Balog Zoltán.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:német megszállás emlékműve

[popup][/popup]