Bennett szerint a vallásszabadságot a biztonsággal együtt meg kell őrizni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael azon dolgozik, hogy fenntartsa a békét és a vallásszabadságot, bár a biztonsági erők ,,szabadon” intézkedhetnek belátásuk szerint az uszítás és a zavargások megállítására, mondta Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap.

Naftali Bennett (Forrás: screensot)

A miniszterelnök nyilatkozata egy rendkívüli biztonsági értékelés nyomán született – írja az ujkelet.live – , a palesztin lázadók és a Siratófalhoz tartó zsidó hívők védelmével megbízott rendőrök közötti erőszakos összecsapások miatt.

A biztonsági értékelésen Bennett mellett részt vett Beni Gantz védelmi miniszter, Omer Barlev közbiztonsági miniszter, Aviv Kochavi vezérkari főnök, a Sabak igazgatója, Ronen Bar, valamint más biztonsági és kormányzati tisztviselők.

A miniszterelnök arra is utasította a biztonsági erőket, hogy lépjenek fel azok ellen, akik felbujtás és a már amúgy is ingatag helyzet további fokozása érdekében álhíreket terjesztenek és szerkesztett videókat osztogatnak a muzulmán hívők elleni állítólagos erőszakos cselekményekről.

„Fő küldetésünk az, hogy biztonságot nyújtsunk az izraeli állampolgároknak az egész országban” – mondta Bennett. ,,A biztonsági erők szabad kezet kapnak a politikai vezetéstől. Az erők egyrészt a helyzet megnyugtatásán, másrészt minden erőszakos kísérlet meghiúsításán dolgoznak. A biztonsági erők minden forgatókönyvre felkészültek.”

A megbeszélésen a biztonsági tisztviselők bemutatták a főbb érdekeltségi pontokat az összegyűjtött hírszerzési információk alapján, valamint a különböző helyszíneken folyó műveleti tevékenységet.

Bennett nyilatkozata a politikai térkép minden oldaláról kritikával szembesült. A jobb oldal őt hibáztatja a zavargással szembeni állítólagos hozzá nem értésért, míg az iszlamista Ra’am párt, amely koalíciójának létfontosságú tagja, szintén nem rejtette véka alá nemtetszését.

A Déli Iszlám Mozgalom egyik vezető vallási személyisége vasárnap felszólította a mozgalom politikai ágát, hogy lépjen ki a kormánykoalícióból a palesztinok és a rendőrség között a Templom-hegyen történt összecsapások nyomán.

Ennek a lépésnek jelenleg incs gyakorlati jelentősége, mivel a Kneszet szüneten van és három hétig nem kerül sor szavazásra.

A koalíció tisztviselői úgy becsülik, hogy a tagság befagyasztása az ülésszak kezdetéig tart majd.

Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója szombati közleményében kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek haladéktalanul be kell avatkoznia, hogy „megállítsa az Al-Aksza mecset elleni izraeli agressziót, és megakadályozza, hogy a dolgok kikerüljenek az ellenőrzés alól”.

Eközben az izraeli külügy bírálta a Palesztin Hatóságot, azt állítva, hogy ahelyett, hogy segítene a helyzet lenyugtatásában, ,,csatlakozik a szélsőségesekhez, és segít nekik az álhírek terjesztésében, valamint a további eszkaláció és erőszak előidézésében”.

„Izrael fenntartja a vallásszabadságot minden jeruzsálemi hívő számára, a három fő vallás minden szent helyén, akik éppen ebben az időben ünneplik ünnepeiket. Minden másfajta hamis kép bemutatására tett kísérlet csak a palesztin terrorszervezeteket és a rendet megbontani szándékozókat támogatja. Ezek az elemek pedig viselkedésükkel csak lealacsonyítják az iszlámot” – áll a Külügyminisztérium közleményében.

ujkelet.live

[popup][/popup]