Belgium: életbe lépett a kóser vágást tiltó törvény

Írta: zsido.com/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jelentős belgiumi ortodox közösség számára megszűnt a kóser vágás lehetősége az országban.

A szabályozás szerint csak elektromos kábítás után lehet állatokat levágni, ám ez az eljárás lehetetlenné teszi a kóser vágást. A zsidó vallás előírásai szerint csak teljesen éber állatot lehet levágni.

Az Európai Rabbik Konferenciája (CER), mely folyamatosan küzd a különböző európai vallásellenes intézkedések ellen, tiltakozását fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Pinchas Goldschmidt, a CER elnöke a következőket mondta: “Az Európa közepén történt, a vallásszabadság ellen intézett támadás aggodalommal kell, hogy eltöltse az európai vezetőket. A törvény elfogadása és a kisebbségekkel való türelmetlenség mind azt mutatja, hogy a radikális iszlám győzedelmeskedik Európa felett. Bár több európai országban, az Európa Parlamentben és számos európai intézményben képesek voltunk megakadályozni bizonyos zsidóellenes törvények elfogadását, a küzdelmünket továbbra is folytatnunk kell, s ehhez kérjük a nemzetközi közösség segítségét. Ma egy újabb szomorú napot éltünk meg az egyre barátságtalanabbá váló Európában”.

“Elkeserítő, hogy éppen Európa szívéből hirdettek háborút a kisebbségek vallásszabadsága ellen, ahelyett, hogy példát mutatnának a kontinens többi országának. A zsidók a legsötétebb időkben is az életüket áldozták, hogy betartsák a körülmetélés és a kóserság parancsát. Mindössze 75 éve tiltották be a Harmadik Birodalomban a kóser vágást, képmutató módon humanista elvekre hivatkozva, majd lemészárolták a zsidókat és romba döntötték Európát. Minden rendelkezésünkre álló eszközzel, együtt küzdünk a belga zsidókkal, hogy megszüntessék ezt a szerencsétlen rendelkezést” – tette hozzá.

zsido.com

[popup][/popup]