Az oroszok megoldanák: A Hamasz engedje el a túszokat, a palesztinok kapjanak államot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Azonnal szabadon kell engedni a Hamász palesztin szervezet által túszul ejtett összes embert – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Dmitrij Peszkov

Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. A tel-avivi orosz nagykövetség hétfőn húsz kettős állampolgárságú halottról tudott.

Peszkov szerint Moszkva arról sem rendelkezik “pontos információkkal, hogy hogyan és mikor” térhetnének vissza a túszok, de minden lehetőséget kihasznál, hogy felvegye a kapcsolatot a konfliktusban érintett mindkét féllel.

“Eddig nem jártunk sikerrel, de folytatjuk ezeket az erőfeszítéseket” – hangoztatta a szóvivő.

Megismételte, hogy Oroszország “következetes” álláspontot képvisel a konfliktusban.

“Elítéljük a terrorizmus minden megnyilvánulását. Álláspontunk szerint minél hamarabb biztosítani kell a tűzszünetet, és a problémára megoldást kell találni. Ennek az az alapja, hogy a palesztinok számára biztosítani kell egy független államot” – mondta Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Edogan török elnök kedden telefonon folytatott eszmecserét a közel-keleti válságról. Peszkov azt mondta, hogy Moszkva hasonló kapcsolatfelvételt nyugati vezetőkkel nem tervez az ügyben.

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin és Erdogan aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok növekvő száma és a humanitárius helyzet katasztrofális romlása miatt a Gázai övezetben. A két vezető elfogadhatatlannak nevezte a lakónegyedek, vallási és szociális létesítmények elleni csapásokat.

Emellett megvitatták az orosz félnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában tett aktív erőfeszítéseit, valamint Törökország politikai és diplomáciai lépéseit, amelyek célja a vérontás megállítása és a humanitárius segélyek eljuttatása a rászorulókhoz. A felek hangsúlyozták, hogy a két ország álláspontja a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban gyakorlatilag egybeesik, “és a jól ismert kétállami formula megvalósítására irányul, amely egy Izraellel békében és biztonságban együtt élő, független Palesztina létrehozását irányozza elő”.

Peszkov kitért a The Washington Post című amerikai lap cikkére, amely azt taglalta egyebek között, hogy az elmúlt években amerikai felkészítést és jelentős anyagi támogatást kaptak az ukrán titkosszolgálatok, amelyek mások mellett megölték Darja Dugina és Vladlen Tatarszkij újságírót, valamit kétszer robbantással rongálták meg a Krími hidat. Korábbi orosz nyilatkozatokra hivatkozva elmondta: Moszkva számára régóta világos, hogy az ukrán szolgálatok szoros amerikai és brit felügyelet alatt működnek.

A Kreml szóvivője “kacsának” minősítette azokat a sajtóban megjelent közléseket, amelyek szerint Putyinnál szívproblémák léptek fel a hétvégén, mint ahogyan azt is, hogy az orosz vezető hasonmásokat alkalmaz. (MTI, Pogár Demeter)

[popup][/popup]