Az izraeli űrhajós sikeresen dokkolt társaival a Nemzetközi Űrállomáson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szombaton délután sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson egy SpaceX Dragon kapszula négy személlyel, köztük az izraeli Ejtán Sztibbével.

Sztibbe korábban a nap folyamán üzenetet küldött héber nyelven az űrből – tudósít az ujkelet.live.

,,Üdv mindenkinek” – mondta Sztibbe héberül. „Mostanra megszoktuk a gravitáció hiányát, és kezdjük kellemesebben érezni magunkat.”

„Van egy másik indikátorom a gravitáció hiányára” – mondta, miközben elengedett egy polip alakú játékot, amelyet az unokája adott neki indulása előtt.

„A kilövés csodálatos volt” – mondta. „Jelenleg Afrika felett járunk, és körülbelül 15 perc múlva átrepülünk Izrael partjai felett.”

„Körülbelül két órán belül csatlakozunk a [Nemzetközi] Űrállomáshoz. Egy óra múlva beöltözünk, és elkezdjük a felkészülést a csatlakozásra. Egyelőre viszlát”.

Az első teljesen privát küldetés a Nemzetközi Űrállomásra pénteken startolt Floridából. Az űrmissziót az amerikai Axiom Space cég üzemelteti, és Michael Lopez-Alegria irányítja, aki a cég alelnöke.

A NASA az Axiommal és a SpaceX-szel kötött háromoldalú együttműködést kulcsfontosságú lépésként értékelte a „Low Earth Orbit” néven ismert űrrégió kereskedelmi forgalomba hozatala felé, így az ügynökség a kozmosz mélyebbre irányuló, ambiciózusabb utakra összpontosíthat.

Sztibbe, az ohiói amerikai Larry Connor és a kanadai Mark Pathy üzletemberek fejenként 55 millió dollárt fizettek az élményért.

Ejtán Sztibbe

A látogatói jegyek magukban foglalják az űrállomás összes részlegére való belépést, leszámítva az oroszt. Az űrállomáson három amerikai, egy német űrhajós az Európai Űrügynökségtől és három orosz űrhajós tartózkodik.

Az egykori vadászpilóta Sztibbe a második izraeli, aki kijutott az űrbe, és a nyolcnapos küldetés során mintegy 35 kísérletet hajt majd végre vállalatok és kutatóintézetek számára.

Sztibbe magával vitte a világ legkisebb Bibliáját a Nemzetközi Űrállomásra.

A Technion – Israel Institute of Technology-ban kifejlesztett, úgynevezett „Nano Biblia” egy 0,5 négyzetmilliméteres szilícium nanochip, amelyre a Héber Biblia 1,2 millió betűjét fókuszált gallium ionnyalábbal vésték.

 

Teljes cikk

 

 

Címkék:izraeli űrhajós

[popup][/popup]