Az izraeli radikális jobboldal a túszalku és a tűzszünet miatt a koalíció elhagyásával fenyeget

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vallásos cionisták párt ellenzi a túszalkut és a tűzszünetet, és elhagyják a koalíciót, ha megszületik az egyezmény – jelentette be Becalel Szmotrics, a párt elnöke hétfőn.

Becalel Szmotrics

“Ez az alku vereség és megaláztatás Izrael számára, és győzelem Szinvárnak”- utalt a Hamász gázai parancsnokára. “Halálra fogja ítélni azt a kilencven túszt, akik nem részesei az egyezménynek, és több ezer meggyilkolt emberhez fog vezetni, akik meghalnak a következő mészárlásban” – közölte Szmotrics pártja frakcióülésén.

“Miniszterelnök úr, ez nem az ön által ígért abszolút győzelem. Ez a tökéletes kudarc. Nem leszünk részesei annak, hogy megadjuk magunkat a Hamásznak. A gyászoló családok, az izraeli hadsereg sorköteles és tartalékos harcosai győzelmet követelnek. Nem szabad csalódást okoznunk, veszélybe sodornunk az országot” – vélekedett a radikálisan jobboldali politikus az október 7-i terrortámadás során elhurcoltakat Izraelbe visszajuttató, és az iszlamista Hamász ellen azóta folytatott háborúban tűzszünetet ígérő egyezményről.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezetője hétfőn megismételte, hogy “védőhálót biztosít” a kormányfőnek, ha aláírja a túszalkut, vagyis a kormányból távozó pártok helyére lép, és gondoskodik a koalíció többségéről az izraeli parlamentben, a kneszetben.

“A kormány emberei azt mondták, hogy azért nem készek alkut kötni a túszok szabadon bocsátásáról, hogy ne állítsák le a háborút. A rafahi hadművelet utolsó szakaszában vagyunk, most egy kevésbé erőteljes modellre térünk át. Ezt a hadsereg mondja. Most leállítják a háborút alku nélkül, az elraboltak ott halnak meg, a családjuk pedig a szívükben hal meg. Ez az a felelőtlenség, amellyel ezt a háborút folytatják”- hangsúlyozta Lapid.

Benjamin Netanjahu újabb feltételeket meghatározó tárgyalási “alapelveinek” vasárnap esti bejelentése után a Hamász külföldi vezetése azt üzente a gázai iszlamista frakciók képviselőinek, hogy kicsi az esély a megegyezésre – jelentette a Háárec című újság hétfőn. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]