Az izraeli-palesztin béke lehetőségét hozta el az Erős Szikla hadművelet?

Írta: InfoRádió / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Erős Szikla hadművelet a közel-keleti térség olyan átrendeződését mutatta, amely izraeli elemzők szerint magában hordozza a palesztin békekötés lehetőségét is, kérdés, élni kíván és tud-e ezzel a jelenlegi izraeli vezetés.

A hadműveletben és a lezárásáról folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a Hamásszal és a többi szélsőséges iszlamista szervezettel szemben egymás mellé került szoros érdekszövetségben Izrael, Egyiptom, a Palesztin Hatóság fatahos vezetése és Szaúd-Arábia. Ez izraeli szakértők szerint felveti egy Mahmúd Abbásszal és a Palesztin Hatósággal megszülető palesztin béke lehetőségét, amely széles körű arab támogatást tudhatna maga mögött.

benjamin netanjahu

Benjámin Netanjahu (forrás: applemagazine.com)

Ezt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is felismerte, amikor “nagyon fontos értéknek” nevezte múlt szombati beszédében Izrael regionális támogatottságát – hangsúlyozza a Háárec című újság keddi cikke, amelynek címe: “Összeszedheti-e Netanjahu a békét Gáza romjaiból?”.

A hadjárat idején számos jele volt az Iránnal és részben ezért a Hamásszal is szemben álló, “mérsékelt” szunnita országok támogatásának. Abdalláh szaúdi uralkodó elítélte ugyan az izraeli csapásokat, de azt is kijelentette, hogy “szégyenletes és gyalázatos terroristák próbálják túszul ejteni az iszlámot és a gyűlölet, a terror és a szélsőségesség vallásaként felmutatni azt a világnak”.

Szavaknál is többet jelentett, hogy Egyiptom a harcok idején felszámolt a Sínai-félsziget felől földjére vezető számos hamászos alagutat, s ezzel megakadályozta az iszlamista harcosok rakéta-utánpótlását. Jasszer Arafat halála óta soha nem voltak ilyen kedvezőek a nemzetközi feltételek egy palesztin-izraeli békéhez – vélekedik a Háárec cikkének szerzője és számos, ezekben a napokban az izraeli médiában megszólaló politikai elemző.

Netanjahu előtt komoly feladat áll, amit elsősorban saját magával, a palesztinokhoz való egész eddigi hozzáállásával kell megvívnia. Segítheti ebben, hogy különösen jól olvassa és fordítja le politikája nyelvére a közvélemény-kutatások eredményeit. Izraelben a lakosság szokatlanul magas arányban, 86 százalékban csak azzal a feltétellel akarta abbahagyni a gázai hadműveletet, hogy teljesen eltűnnek az onnan érkező rakéták, ezt pedig diplomáciai egyezmény nélkül gyakorlatilag lehetetlen elérni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]