Az Iszlám Állam 20-30 alvó sejttel lehet kapcsolatban az izraeli arabok között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn délelőtt helyzetértékelést tartott vezető biztonsági tisztviselőkkel, miután egy héten belül két terrortámadás is történt az Iszlám Államhoz kötődő arab izraeliek részéről.

Az izraeli rendőrség gyanusítottakat vesz őrizetbe (Forrás: Izraeli Rendőrség)

A keddi beersevai és a vasárnap esti haderai támadásért – írja az ujkelet.live – az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget. A héber médiában megjelent riportban közölt hivatalos becslések szerint mintegy 20-30, a dzsihadista csoporthoz lojális alvó sejt létezhet Izraelben. A támadókkal kapcsolatban – lévén izraeliek, Ajelet Saked belügyminiszter felvetette a terrorszervezethez kötődő személyek állampolgárságuktól való megfosztásának lehetőségét.

Bennett hétfőn utasította a biztonsági szolgálatokat, hogy a terrorizmussal gyanúsítottakat tartsák adminisztratív őrizetben, vádemelés nélkül, egy széles körű kampány részeként azt követően, hogy két rendőr meghalt egy fegyveres terrortámadásban Haderán, melyet az Iszlám Állam két izraeli állampolgár támogatója hajtott végre. A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint – a jellemzően Júdea és Szamáriában élő palesztinok ellen bevethető vitatott gyakorlatot kell alkalmazni „indokolt esetekben, amelyeknél megfelelő jogi alap prezentálható.”

A rendőrség hétfőn közölte, péntek este letartóztattak egy 23 éves férfit, Tel Seva beduin közösség lakosát, mert kapcsolatban áll az Iszlám Állam dzsihadista csoporttal. A rendvédelmi erők tájékoztatása szerint a férfi előzetes letartóztatását szerdáig meghosszabbították.

Eközben, szintén hétfőn 10 nappal meghosszabbították a vasárnapi haderai támadás után letartóztatott öt Umm al-Fahm-i lakos előzetes letartóztatását. Közülük hármat azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, míg a másik kettőt azzal, hogy közük volt a támadáshoz.

A héber médiában megjelent riportok szerint az elmúlt napok támadásait illetően joggal vetődik fel a belbiztonsági szerv, a Sabak felelőssége, megemlítve azt is, hogy a biztonsági szolgálatoknak van egy listájuk azokról az Iszlám Állam kapcsolatokkal rendelkező gyanúsítottakról, akiknek fegyvereik vannak.

A Kan közszolgálati tévécsatorna által idézett Sabak források elismerték, hogy a belbiztonsági ügynökség felelőssége a támadások megakadályozása, ugyanakkor elmondásuk szerint, konkrét bizonyítékok nélkül lehetetlen egy ilyen incidensre figyelmeztető hírszerzési információkat gyűjteni, és ezt a nehézséget minden bizonnyal megnehezítette, hogy a terroristák izraeli állampolgárok voltak.

A héber tévécsatornákon hétfő este megjelent riportok során, magas rangú rendőrségi forrást idézve [Kan] kiderült, hogy a hatóságok attól tartanak, miszerint az Iszlám Állam esetleges izraeli alvó sejtjei további támadásokat hajthatnak végre a közelgő napokban, annál is inkább, mivel egy másik jelentés szerint [12-es csatorna] a tisztviselők azt feltételezik, hogy akár több tucat izraeli állampolgárnak lehet kapcsolata a terrorcsoporttal.

A 13-as csatorna arról számolt be, hogy a biztonsági szervek mintegy 20-30 alvó sejtet tartanak számon Izraelben.

A haderai lövöldözés néhány nappal a Beerseva városában elkövetett halálos terrortámadás után történt, amelyet szintén egy olyan terrorista követett el, aki korábban megpróbált csatlakozni a dzsihadista csoporthoz, és ami felveti a terrorszervezet által inspirált további merényletekkel kapcsolatos aggodalmakat.

A 13-as csatorna által idézett tisztviselők úgy becsülték, hogy a hétfői támadást a beersevai támadás ihlette, ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a két eset körülményeit figyelembe véve a tisztviselők úgy vélik, hogy a terroristák előre felkészültek voltak, és valószínűleg még a helyszínt is előre kiszemelték.

Az eseményeket követően Ajelet Saked belügyminiszter állítólag annak lehetőségeit vizsgálja, hogyan lehetne megfosztani az Iszlám Állam kapcsolatokkal rendelkező terroristákat izraeli állampolgárságuktól, bár a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy valakit állampolgárság nélkül hagyjanak, így a belügyminiszter legfeljebb arra lesz képes, hogy besorolásukat rezidens státuszra visszaminősítse.

A 12-es csatorna úgy tudja, Shaked felvette a kapcsolatot Gali Baharav-Miara főügyésszel, hogy jelenleg tíz Szíriában tartózkodó izraeli esetében kérje állampolgárságuk törlését, ugyanakkor a Sabak igazgatójával, Ronen Barral is tárgyalásokat folytat, az ügyben hogy adatokat szerezzen azokra vonatkozóan, akiket bizalomvesztés és egy elismert terrorcsoporthoz való tartozás alapján meg lehetne fosztani állampolgárságuktól.

Teljes cikk

Címkék:Beér Seva, Iszlám Állam, izraeli arabok, terrortámadás

[popup][/popup]