Az EU 41 millió eurót folyósít a palesztinoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Bizottság pénteken folyósította a Palesztin Nemzeti Hatóságnak elkülönített uniós támogatás második 25 millió eurós részletét, hogy hozzájáruljon a palesztin köztisztviselők fizetéséhez és nyugdíjához, valamint 16 millió eurót utalt az a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek (UNRWA) a palesztin menekülteknek nyújtott alapvető szolgáltatások, köztük egészségügyi és oktatási szolgáltatások biztosítására.

Az UNRWA gázai központjának főbejárata

Mint ismeretes, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA Gázában gyakorlatilag teljes egészében a Hamasz irányítása alatt állt, alkalmazottai közül lgalább 450 a Hamasz tagja. Az UNRWA által alkalmazott pedagógusok háromezer fős levelező listáján számosan lelkesen üdvözölték a Hamasz által elkövetett mészárlást és ezt senki sem kifogásolta. Mióta ez kiderült, az UNRWA állítólag „átvilágítja” alkalmazottait.

A brüsszeli közlemény szerint a Pegase elnevezésű, a Gázában dolgozó közalkalmazottak fizetését kiegészítő, valamint az alapvető közszolgáltatások fenntartását a palesztin területeken támogató uniós program keretében nyújtott 25 millió eurós kifizetés segíteni fogja a palesztin hatóságot abban, hogy teljesítse a ciszjordániai palesztin köztisztviselőkkel szemben vállalt kötelezettségeinek egy részét.

Az összeget az Európai Bizottság a 2023 decemberében elfogadott 118,4 millió eurós segélycsomag részeként folyósította. Az első 25 millió eurós részletet márciusban utalta a brüsszeli testület.

Közölték továbbá, hogy az Európai Bizottság folyósította az idei második 16 millió eurós kifizetést, az ENSZ-ügynökség megállapodás szerinti feltételek és intézkedések tekintetében elért előrehaladás ismeretében. A kifizetést egyebek mellett az tette lehetővé, hogy az UNRWA megerősítette, alkalmazottainak előzetes átvilágítását és szűrését a vonatkozó uniós szankciós lista alapján, és jelentést nyújtott be a belső felügyeleti szolgálatok és etikai osztály megerősítésének módjáról – részletezték.

A pénteki kifizetés 66 millió euróra növelte az ENSZ-ügynökség támogatását az idei évben erre a célra elkülönített 82 millió euróból. A fennmaradó részlet kifizetése a felek közötti megállapodás végrehajtásától és az ügynökség által elfogadott feltételeknek való megfeleléstől függ – írták.

Az uniós bizottság közölte: a palesztinok legnagyobb támogatója az Európai Unió. Az EU a 2021-2024-es időszakra közel 1,2 milliárd eurót különített el, amelyből 809,4 millió eurót már folyósított a palesztinok támogatására.

Az EU már most gondolkodik egy újabb középtávú finanszírozási csomag elfogadásán a palesztinok, valamint az új palesztin kormány reformprogramjának támogatására, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon Gáza és Ciszjordánia gazdasági és politikai stabilitásának megalapozásához, együttműködve a palesztinokkal, a nemzetközi közösséggel, ha a körülmények lehetővé teszik – tájékoztattak.

MTI/Szombat

[popup][/popup]