Az egyetemi elmebaj kritikája

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Yale Egyetemen, ahol a szülők boldogan fizetnek évi 65 ezer dolláros tandíjat, angol szakos diákok hivatalos petícióban kifogásolják, hogy csupa fehér bőrű férfi műveit tanítja nekik az egyetem klasszikus angol irodalom címén.

william-shakespeare-portrait

Shakespeare – a fehér, heteroszexuális, testi fogyaték nélküli  férfi

 

Isten hozott az egyetemi elmebaj világában” – írja a Daily Beast hasábjain Robby Soave.

A Yale Egyetem angol szakos mesterképzős diákjai, akik erős felvételi szűrésen, majd háromévi alapképzésen mentek keresztül, mire idáig elértek, kollektív petícióban kifogásolták, hogy fehér bőrű, hímnemű és testi fogyaték nélküli költőkkel kelljen foglalkozniuk, nevezetesen William Shakespeare-rel, Geoffrey Chaucerrel, John Donne-nal, John Miltonnal és T. S. Eliottal. Ezek az egyetemi karrierjük felén is túl járó jövendő angol szakos bölcsészek elfogadhatatlannak minősítik, hogy „csak fehér férfi szerzőket kelljen olvasniuk”, és úgy vélik, hogy a tantárgy „olyan kultúrát teremt, amely kivált ellenséges a színes bőrű diákokkal szemben”. Hozzáteszik, hogy olyan tananyagra van szükség, amely visszatükrözi az emberi nem sokszínűségét nem, származás, bőrszín, nemi identitás és testi épség-fogyatékosság dolgában.

A Heatsreet konzervatív webmagazinban Andrew Stiles biztosra veszi, hogy a Yale ez esetben nem fog engedni a követelésnek, és megjegyzi, hogy ha hajlana is rá, nem lesz könnyű például nyíltan transznemű költőkre lelnie a korai modern korban.

Nehogy azt higgye az olvasó, hogy a Yale-en nem tanulhat a diák a legkülönfélébb csoportokba tartozó szerzőkről. De ha angol szakos akar lenni, az első félévben meg kell ismerkednie a klasszikus angol irodalommal. Katy Waldman azt írja a petíciózó diákoknak a Slate magazinban, hogy bármennyire nem fűlik is a foguk hozzá, ha egyszer konyítani akarnak valamit az angol irodalomhoz, akkor bizony kénytelenek lesznek orrukat befogva rengeteg fehér férfi szerzővel megismerkedni. „Ez már csak így van.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]