Az amerikai nagykövet is Szaniszló díjának visszavonását kéri

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

eleniIlan Mor, Izrael magyarországi nagykövete után Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is azt szorgalmazta kedden, hogy vonják vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját. “Rendkívül sajnálatos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést” – olvasható a nagykövet állásfoglalásában.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis az Echo Tv műsorvezetőjének adományozott Táncsics-díjjal kapcsolatban “mélységesen csalódást keltőnek” nevezte a döntést, hogy egy olyan embert tüntettek ki, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használt. A nagykövet megjegyezte: “olyan egyének kitüntetése, akik az intolerancia mellett állnak ki, párosulva azzal, hogy a kormány elmulasztotta határozottan elítélni saját politikai pártja egyik alapító tagjának rasszista megjegyzéseit, árnyékot vet a kormány által tett pozitív lépésekre, amelyekkel a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen küzd”.

Szaniszló Ferenc kitüntetését elítélte a New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) is. A szervezet MTI-hez is eljuttatott keddi közleményében egyebek mellett azt írta: mély aggodalommal tölti el, hogy a magyar kormány egy olyan újságírót tüntetett ki, aki elvakult gyűlölettel nyilatkozott a zsidókról és romákról.

Ilan Mor izraeli nagykövet hétfőn arra kérte a kormányt, hogy mielőbb vonják vissza Szaniszló Ferenc Táncsics-díját, mivel szerinte az elismerést “nem megfelelő embernek” ítélték oda. A Facebookon hétfőn közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Szaniszló Ferenc “gondolatainak nincs helyük egy szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország”.  Szaniszló Ferenc március 15. alkalmából részesült Táncsics-díjban, amelyet Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter adott át az újságírónak.

Balog Zoltán múlt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy nem volt tudomása Szaniszló Ferenc sértő megnyilvánulásairól, amelyek mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek. Hozzátette, hogy a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni a rossz döntés miatt.

[popup][/popup]