Auschwitzi fapapucs-amulettre bukkantak – az ellenállás szimbóluma?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy miniatűr faragott fapapucs-amulettre bukkantak az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor egyik altáborában. Az amulett egy fogolyé lehetett – közölte az emlékhelyek alapítványa. Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát. 

auschwitzi-fapapucs-talizman

Az auschwitzi fapapucs-talizmán

“Auschwitz egy igen kicsi műtárgyáról van szó. A faragott fapapucs hét milliméter hosszú, és egy kicsiny láncon lóg, ami azt jelzi, hogy a fogoly ékszerként viselhette” – mondta Agnieszka Molenda, az auschwitz-birkenaueui emlékhelyek alapítványának (FPMP) elnöke az AFP francia hírügynökségnek.

Az amulett eredetéről és tulajdonosáról semmit nem tudni. Molenda emlékeztetett arra, hogy az auschwitzi foglyoknak tilos volt ilyen tárgyakat készíteni vagy viselni, ezért véleménye szerint az amulett az ellenállás egyfajta szimbóluma volt.

A kicsiny ékszert Auschwitz egyik altábora, a négy kilométerre fekvő Budy-Bor altábor padlásán találták meg karbantartási munkálatok során néhány napja. Ebben az épületben történt az 1942. október 5-i véres mészárlás, amikor az őrök 90 francia zsidó foglyot vertek agyon. A fapapucsot valószínűleg elrejtették a padlás falának téglái közé, a padláson aludtak a foglyok, és az ékszer a mészárlás egyik áldozatáé lehetett” – tette hozzá Molenda.

Az alapítványt 2013-ban hozták létre magángyűjtők, azóta több ezer tárgyat gyűjtöttek össze a koncentrációs tábor és altáborai mintegy 40 négyzetkilométeres területéről. Szeptemberben bemutattak egy porcelán Miki egér-figurát, amely valószínűleg a haláltábor egyik gyermekfoglyáé lehetett.

Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben építtette Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén. Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát. 1942 közepéig a foglyok többsége lengyel, 1943-tól a többség – 1,1 millió – európai zsidó volt. Az áldozatok között 232 ezer gyermek volt.

[popup][/popup]