Átadták a nagykállói ortodox zsidó zarándokházat

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A mintegy 164 millió forintos beruházás során a nagykállói régi zsidó temető szomszédságában ortodox zarándokházat alakítottak ki, amely rendezvényteremmel és interaktív kiállítótérrel várja az idelátogatókat. A tegnapi átadáson Markovics Zsolt miskolci főrabbi helyezte föl a mezüzét az épületre. A beruházás a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című program keretében valósult meg.

A nagykállói ortodox zsidó zarándokház avatása. A képen dr. Kunos Péter, Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgató és Markovics Zsolt miskolci főrabbi (Fotó: szon.hu, Sipeki Péter)

Nagykállón a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis itt található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékie csodarabbinak a sírja. A település szellemi örökségének megőrzését, valamint megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítését célzó fejlesztés során egy modern kiállítás-technikai eszközökkel felszerelt kiállítótérrel, rendezvényteremmel, valamint információs pulttal ellátott zarándokház került kialakításra. Nagykálló, a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon zarándokút negyedik állomása, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy kit nevezünk csodarabbinak, kik válnak azzá, és milyen örökséget hagynak maguk után – írja a mazsihisz.hu.

„Az öt helyszínből álló projekt nagykállói megvalósításával hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkező zarándokokat méltó körülmények között lehessen fogadni. A történetírás szerint a nagykállói rebbe nem csak a csodatevéseiről, hanem az énekeiről is elhíresült. A „Szól a kakas már” című dalt szerte a világon éneklink” – mondta el az új épület átadásán dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

„Nagy előrelépés, hogy a Kormány segítségével és a zsidó közösség akaratából sikerült egy látogatóközpontot megvalósítani, ezzel a túraútvonal egy újabb attrakcióval gazdagodott: a hívők és a nem hívők is megismerhetik a csodarabbi történetét” – mondta köszöntőbeszédében Simon Miklós országgyűlési képviselő.

„A térség zsidó zarándokútvonalainak ápolása olyan fontos tevekénység, ami elismerést érdemel. A gazdag örökség éppúgy közös, mint a fajdalom, amit a közösség elszenvedett” – emelte ki Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.

A június 30-i átadás során Markovics Zsolt, miskolci főrabbi felhelyezte a mezüzét az elkészült épület ajtajára.

A Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházásból olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az észak-keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A pályázók szándéka az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a környék idegenforgalmát, munkahelyet biztosítson az itt élők számára, tehát hozzájáruljon a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A zarándokútvonal helyszínei: Miskolc, Makó, Nagykálló, Nyírtass és Sátoraljaújhely.

[popup][/popup]