Amerikai-izraeli fegyverüzletet hagyott jóvá a Pentagon

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok és Izrael közötti, közel 1,9 milliárd dollár értékű fegyverzeteladási üzletet hagyott jóvá a Pentagon – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság internetes oldala.

Pentagon getty imagesA még kongresszusi jóváhagyásra váró új fegyvervásárlási szerződésben Jeruzsálem többek közt hétszázötven bunker- és alagúttörő bombát, háromezer, helikopterről indítható Hellfire rakétát, valamint több száz precíz GPS-irányítású és lézeres rakétát vesz Washingtontól 1,879 milliárd dollárért.

Az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy az üzletnek semmi köze az iráni atomról megkötendő egyezséghez, hanem egy több éves terv egyik részének a teljesítéséről van szó, amit a tavaly nyári gázai Hamász elleni hadművelet után újraterveztek.

Az izraeli szakértők szerint a nagy volumenű fegyvereladás a Perzsa-öböl menti országoknak szánt szintén kiemelkedően nagy mértékű amerikai fegyvereladást ellensúlyozza, Izrael támogatásával az amerikai kormány megpróbálja elejét venni a republikánusok ellenvetéseinek.

A fegyverek közt lesz ötven BLU-113 típusú és hétszáz BLU-109 típusú igen fejlettnek számító bunkertörő bomba, valamint más, az izraeli hadsereg ütőképességét nagyban növelő precíziós lövedékek.

A Hellfire rakéták átadása azért különösen fontos Izrael számára, mert tavaly nyáron a Gázai övezet elleni hadművelet idején Amerika felfüggesztette ezek szállítását Izraelnek, ugyanis nem értettek egyet Izrael övezetbeli támadásainak módszereivel.

 

[popup][/popup]