Amerikában a kóser termék nem drágább

Írta: breuerpress.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke, a FŐKEFE ügyvezető igazgatója arról, hogyan kívánnak kilépni a kóser termékekkel Magyarország és a világ piacaira.

SzaboGyorgy_foto

MTI fotó: Kallos Bea

Nemrégiben egy érdekes konferencián vett részt, beszélne erről?

Valóban, ez a konferencia a hazai kóser élelmiszerek gyártásáról szólt, illetve ennek a hazai termesztése, gyártása, feldolgozása, az előrelendítése volt a téma. Tudni kell , a FŐKEFE élére állt egy olyan kezdeményezésnek, már három éve, aminek mára a megvalósításához értünk. Társaságunknál valósul meg, Európában és így Magyarországon is egyedülállóan a kóser mezőgazdasági termékek termesztése. Ennek az évnek az őszén jelenünk meg az első adag kóser karfiollal és brokkolival, a jövőre pedig újból elkezdődik a termesztés. Egy nemzetközi szerződés értelmében az elkövetkezendő két évben a társaságunknak további 25 hektárnyi melegházat kell előállítanunk, ahhoz, hogy kielégíthessük azt a kóser karfiol és brokkoli igényt Európában, Amerikában és Izraelben, amelyet a piac elvár tőlünk.

Ez egy komoly feladat.

Igen, de még ez sem minden. A projektünk másik lába a hazai kis- és középvállalkozói feldolgozások integrálása a kóser élelmiszeriparba. Magyarország volt egykor Európa éléstára, mára Magyarországból lehetne Európa, sőt a fél világnak a kóser éléstára. A feltételek adottak, akár a termesztésben, akár a termékgyártásban, akár a feldolgozásban.

Ez a kihívás egyben azt is jelenti, hogy új munkahelyeket is létesítenek. Kiknek tudnak megélhetést adni?

A FŐKEFE keretein belül nyilvánvalóan tudunk munkát biztosítani, közel 4000 munkavállalónak, azt tudni kell, hogy túlnyomó többségük megváltozott munkaképességű, a mostani új projektekkel több száz munkahelyet tudunk még teremteni közvetve vagy közvetlenül, abban az esetben, ha minél több olyan vállalkozást tudunk integrálni ebbe a rendszerbe, így ezeknek a termékeknek az előállítása újabb munkahelyeket kíván majd.

Ön fogyasztja is ezeket a kóser termékeket?

Természetesen igen, már azért is, mert kóser háztartást vezetek. Ugyanakkor egy igen érdekes tendencia van kialakulóban, mely szerint már az Egyesült Államokban a nem zsidó vásárlói körnek közel a 60%-a is a kóser termékeket vásárolja inkább, ha erre lehetősége van.

Magyarország?

Egy komoly feladat, hogy megfelelő minőségű, megfelelő fajtájú és megfelelő árral rendelkező termék kerüljön be az országba a kóser étkezést követők számára. Nem másodlagos az sem, hogy a nagy áruházláncokban is, amely nem csak a zsidó közösséget szolgálják ki, egyre nagyobb választékban is álljanak rendelkezésre a kóser élelmiszerek.

Akkor ezek szerint ezeket a kóser termékeket a magyar vásárló is képes lesz megfizetni?

Abban az esetben, ha ezek a termékek tömegtermékké válnak, így a haza zsidó piac csak egy lesz a többi között, akkor jóval kedvezőbb ára lehet. Ma Magyarországon a kóser élelmiszereket fogyasztók száma igen alacsony, ez sajnálatos, ezért van az, hogy a kóser ételek ára igen magas. Az látszik, hogy több törekvés is van arra, hogy ezek az árak nyomottabbak legyenek, példának okáért Európában a kóser és nem kóser élelmiszerek közötti árkülönbözet megvan, ez 30%-tól indul felfele egészen a 100%-ig, míg az USA-ban, ahol a gyártók nagy része már a gyár megalakulásától kezdve kósert gyárt, a két típus – a kóser és nem kóser – között nincs gyakorlati árkülönbözőség.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]