A volt Moszad-főnök félelmei

Írta: www.metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli titkosszolgálat volt főnöke szerint Izrael eltűnhet a térképről, ha vezetői tovább folytatják a mai öngyilkos politikát. Azt javasolja, hogy sürgősen tereljék a konfliktust a békés tárgyalások útjára.

(fotó Frank M Rafik flickr.com)

(fotó: Frank M. Rafik, flickr.com)

Mióta az eszemet tudom, most először aggódom igazán a cionista terv jövőjéért” ­– írja a Ha’arec hasábjain Sabtáj Sávit, aki 1989 és 1996 között a Moszad vezérigazgatója volt.

A cionizmus, fejtegeti a szerző, a kezdetektől fogva meg-megújuló fegyveres harcok ellenére demográfiailag és területileg egyaránt jelentősen erősödött, mert megvolt hozzá a szükséges bölcsesség és stratégia. Most viszont Sávit aggasztónak látja a helyzetet, mert egyfelől együtt van az országot fenyegető veszedelmek kritikus tömege, másfelől pedig „a kormány vak és stratégiai értelemben lebénult”.

Mindenekelőtt azt nehezményezi, hogy mélypontra jutottak az izraeli–amerikai kapcsolatok, holott Izrael léte az Egyesült Államoktól függ. (Az izraeli kormány legutóbb kifejezett amerikai kérés ellenére hetekig nem volt hajlandó leállítani a gázai hadműveleteket.) Izrael fő exportpiacának, Európának egyre inkább „elege van belőlünk”, és afelé halad, hogy „szankciókat léptessen életbe ellenünk”. Oroszország elfordul Izraeltől, „és ellenségeinket támogatja”. A világban az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség a második világháború óta soha nem látott méreteket ölt. A tudományos világban Izrael vesztésre áll, sőt zsidó diákok is nagy számban fordulnak el tőle. Izraeliek tömegei igyekeznek külföldi állampolgárságot szerezni, ami arra utal, hogy repedezőben van az izraeliek biztonságérzete.

Mindez önmagában is súlyos aggodalomra ad okot, folytatja a volt hírszerző főnök, de ráadásul úgy látja,  hogy egyfajta messianisztikus gondolkodás terjed az izraeli politikában, amelynek folytán a konfliktus „szent háborúvá” fajulhat. Mindmáig két kis nép helyi konfliktusa volt ez, aránylag kis kiterjedésű földterületekért. A vallásos cionista mozgalmak azonban „őrült módon mindent megtesznek azért, hogy a legborzalmasabb fajta háborúvá”, vallási háborúvá változtassák. Abban pedig Izrael az egész muzulmán világgal állna szemben. Mindennek tetejében a szövetségesek elhidegülése azzal fenyeget, hogy Izrael magára marad ebben a háborúban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]