A Tóra Fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tisztelettel meghívja Önt A Tóra Fényénél –Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt című időszaki kiállításának hivatalos megnyitójára.

A Holokauszt emlékközpont épülete (forrás: hdke.hu)

“A kiállítás a magyarországi hagyományos zsidóság közép-európai begyökerezettségét és életmódjának változását hivatott bemutatni, hangsúlyosan a cseh-morva és Habsburg Galícia területéről érkező zsidóság szociokulturális különbségeit, a magyarországi orthodox zsidóság Nyugat és Kelet közötti elhelyezkedését.

A mentalitástörténeti kiállítás az életmód megőrzésének módjaira, a hagyományok átmentésének útjaira helyezi a hangsúlyt.

A látogatók számára a mindennapi élet tükrében teszi megfoghatóbbá a témát. Célunk nem pusztán a megkülönböztetés és a deportálás bemutatása, hanem a társadalmi begyökerezettség, sokszínűség felmutatásával a veszteség tudatosítása.

A kiállítás a közösségi és családi élet tárgyi és dokumentum-örökségéből mutat be válogatást a kárpát-medencei hagyományos zsidóság differenciáltságát felmutatva, archív fotókkal gazdagon illusztrálva” – fogalmaz a meghívó.

Program:

Köszöntő: dr. Grósz Andor, a Holokauszt Emlékközpont kuratóriumának elnöke

A kiállítást megnyitja: Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára

A kiállítást bemutatja: dr. Fényes Balázs, nyugalmazott egyetemi docens, a kiállítás szakmai lektora

Helyszín: 1094 Budapest, Páva utca 39.

Időpont: április 21. 16:00 óra

Részvételi szándékát kérjük, hogy legkésőbb 2024. április 19. napjáig az alábbi regisztrációs ív kitöltésével jelezze: https://bit.ly/tóra_fényénél_kiállításmegnyitó

[popup][/popup]