A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke visszavonul

Írta: Lednitzky András - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Dr. Lednitzky András a facebookon tette közzé a hírt.

Lednitzky András

“A Szegedi Zsidó Hitközségnél 23 éven át, hatszori választással betöltött elnöki feladatom az április 29-i választással lejár.

Az új ciklusra nem jelöltettem magam és jelölést se fogadtam el. A MAZSIHISZ Országos Közgyűlési tagságára sem jelentkeztem ugyanennyi idejű, ezen belül 4 éves alelnöki funkció betöltését követően. Dolgoztam a több mint húsz év alatt Zoltai igazgatóval, Feldmájer és Heisler elnökökkel, és sok általam becsült személyiséggel.

A szegediekkel eredményünk a két műemlék Új Zsinagóga és Löw park, a Székház, benne a Szociális Otthon és kóser Népkonyha felújítása, a díszterem és kiállítás, a könyvtár és levéltári Archivum kialakítása, a temetői szilárd kerítés, és talán még idén megtörténő belső dzsumbujtalanítás a bozótostól, 14 őszi zsidó fesztivál, 24 izraeli vacsoraest.

Mindebben sokan segítettek zsidók és nem zsidók, más vallások képviselői, hívők és nem hívők, a város épített örökségének valamennyi kincs-szeretője. Voltak pályázataink, adományozóink, szponzoraink. Segített az Önkormányzat, a MAZSIHISZ, MAZSÖK.

Ami hiány, talán a 116 éves zsinagóga belső rekonstrukciója, annak folytatása.

Lettek holokauszt emlékművek a Gettó néhai bejáratánál, a Püspökség által a Dóm téren, ugyanott Löw Immánuelnek is mellszobra, domborműves táblája a néhai zsidó Iskolán Birnstein Sámuelnek, új kötetek születtek a hajdan szegedi zsidóságáról. Állandósult a Holokauszt emléknap pártosodás nélkül, 20 taposókő is őriz emlékeket.

A zsidóság ismét a közélet része lett, élő vallással, zsinagógával. Köszönöm azoknak, akik háttéremberként segítettek a közösségi munkában. A Szegedi Zsidó Hitközség megválasztott új elnöke: Buk István.

[popup][/popup]