A Rumbach mindenki zsinagógája

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“Már régóta rögeszmém – igaz, támogatókat még nem találtam hozzá –, hogy Budapesten hétfőnként és csütörtökönként két-három zsinagógában kellene összegyűlnünk imádkozni, hogy ne aprózódjunk szét” – fogalmazott Deutsch Péter rabbi, aki saját, Bethlen téri közössége mellett a Rumbach Sebestyén utcai, nemrég avatott zsinagógában is vezeti a közösségi imákat.

Deutsch Péter rabbi

“A vallásgyakorlás, a zsidó hitélet megélése szempontjából szerintem fontos volna a közösség számára, hogy a Rumbach mindenki közös zsinagógája legyen, hiszen központi helyen van, könnyen elérhető, ráadásul elképesztően gyönyörű épület. Azt szeretném, ha minél több budapesti körzetből találkoznánk itt. A hétfő és csütörtök reggeli imádkozás már beindult (…) A továbbiakban is mindenkit várunk szeretettel minden hétfőn és csütörtökön reggel 8-tól.” – fogalmaz a mazsihisz.hu-nak adott interjújában.

“A Rumbach adottságai kiválóak arra, hogy itt a legkülönfélébb zsidó vallási irányzatok követői is megtalálják a helyüket. A külföldiek számára a neológia liturgiája egy modern ortodox irányzatéval azonosítható, a Rumbach-ban lévő minjenbe ezen az alapon egy izraeli szuperortodox éppen úgy belefér, mint egy nem annyira mélyen ortodox, de vallásos amerikai zsidó. Szombatfogadások még nincsenek a zsinagógában, de ha nyáron bejelentkeznek külföldiek, hogy itt szeretnének sábeszt tartani, akkor készek vagyunk rá, hogy ezt megoldjuk angolul vagy héberül. Azt is elképzelhetőnek tartanám, hogy a Rumbach-ban hétköznap reggeli  imaidőben akár két minjen is legyen, egy fél nyolctól, egy másik pedig fél kilenckor, hogy lehetőleg minden munkába járónak az igényét ki tudjuk elégíteni. (…)

A zsidó közösség gyorsan visszatalált ide. Már volt a Rumbach-ban bát micvá, bár micvó, sőt, jövő héten hétfőn is lesz egy bár micvó, és bejelentkeztek hozzánk zsidó esküvőre is. Mindenkit bátorítanék, hogy tekintsék mindenki közös zsinagógájának ezt az épületet. Mivel nagyon közel van a Síp utca, a Mazsihisz-BZSH dolgozóit is szeretettel várjuk hétfőn és csütörtökön reggelenként, hiszen ebben a rendkívüli épületben különösen nagy élmény imádkozni” – fogalmaz talán csipetnyi iróniával Deutsch rabbi, aki a nagyünnepekkel kapcsolatos kérdésre így felelt: 

Ez jó kérdés, a nagyünnepekkel kapcsolatban még nem született döntés, és meghatározó, hogy erről mi lesz a véleménye a Bethlen téri körzet elöljáróságának. Természetes, hogy nagy ünnepekkor a Bethlenben van a helyem, s mivel két lovat nem lehet egyszerre megülni, a nagyünnepek dolgában még további egyeztetésekre van szükség. Tekintetbe kell venni, hogy a Rumbach nem egy külön zsinagógai körzet, ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy szokás Rós ha-sána ünnepén más zsinagógákat felkeresni. Ez talán vonatkozhat a Rumbach-ra is, meglátjuk.”

[popup][/popup]