A rendőrség 1,8 millió sékelt fizet az etióp-izraeli fiatal családjának, aki egy visszapattanó lövedék áldozata lett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy pénteki jelentés szerint a 2019-ben megölt etióp-izraeli fiatal családja várhatóan 1,8 millió sékelt  kap az izraeli rendőrség elleni polgári per rendezése részeként.

Az etióp közösség tagjai tüntetnek Teka halála után

A 19 éves Szolomon Teka családja 2,5 millió sékeles (250 millió Ft) keresetet nyújtott be a rendőrség ellen, miután egy tiszt a fiú halálát okozta egy lövöldözésben. Ez széleskörű tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás ellen, és ezek közül némelyik erőszakba fordult. A Ynet hírportál pénteki riportja szerint a rendőrség és a család megállapodásra jutott, amelyet a következő hetekben véglegesít a Pénzügyminisztérium.

Az ügyről magyarul az ujkelet.live tudósít.

A tisztet, akinek nevét a bírósági végzés miatt nem lehet közzétenni, azzal vádolták, hogy ahelyett, hogy a figyelmeztető lövéseket a levegőbe adta volna le, a földre lőtt – ahonnan a golyó visszapattant és eltalálta és halálosan megsebesítette a fiatalt.

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, amiért legfeljebb három év börtönbüntetést szabhatnak ki. Az ellene indított eljárás még folyamatban van. 2021 februárjában az izraeli rendőrség vissza akarta helyezni a szolgálatba, de a nyilvános felháborodás után a tűzoltóságra helyezték át.

A tiszt állítása szerint 2019. június 30-án este feleségével és gyermekeivel sétált Haifán, amikor verekedésre lett figyelmes. Miközben próbálta feloszlatni a harcot, a 3 fiatal, akik ittasnak tűntek, elkezdték kövekkel dobálni. Veszélyben érezve a saját és családja életét, a tiszt leadott egy figyelmeztető lövést a földre célozva, de a lövedék gellert kapott és eltalálta Tekát.

A vizsgálat szerint a szolgálaton kívüli tiszt akkor avatkozott be, amikor a felesége észrevette, hogy néhány tinédzser pénzt vesz el egy másik fiútól. A tiszt riasztotta a rendőrség forródrótját, de a helyszínre kiküldött rendőrautó nem érkezett meg időben.

Teka halálát követően zsinórban három napig felvonulások és tüntetések zajlottak az etióp-izraeli közösség állítólagos szisztematikus megkülönböztetése ellen. A főutak és csomópontok eltorlaszolása mellett a tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel. A tüntetések Teka temetése után több helyen erőszakba fordultak, néhány tüntető gépkocsikat gyújtott fel, rendőrautókat borított fel és összecsapott a rendőrökkel.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]