A Palesztin Hatóság újraindítja a koordinációt Izraellel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatóság újraindítja a koordinációt Izraellel, amit még májusban függesztett fel Júdea Szamária (Ciszjordánia/Nyugati Part)  egyes részeinek izraeli annektálására vonatkozó terv miatt – közölte kedden a polgári ügyekért felelős palesztin miniszter.

 Kamil Abu Rokon vezérőrnagy és Huszein al-Sejk miniszter aláírják a megállapodást  (Forrás: IDF)

Huszein al-Sejk azt írta a Twitteren, hogy “a kapcsolat Izraellel olyan lesz, mint korábban volt”, mivel Mahmúd Abbász palesztin elnököt biztosították afelől, hogy Izrael elkötelezett marad a korábbi egyezmények iránt.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti hivatalos kapcsolatokat létesítő, augusztusban megkötött megállapodás értelmében Izrael vállalta, hogy felhagy a palesztin területek annektálására vonatkozó terveivel.

Az elmúlt hetekben kezdődött meg a tárgyalás a polgári és a biztonsági együttműködés felújításáról, amelyet izraeli oldalról Júdea Szamária (Nyugati Part) civil közigazgatásának koordinátora, Kamil Abu Rokon vezérőrnagy, palesztin oldalon pedig Huszein al-Sejk és más vezető tisztviselők irányítottak.

Beni Ganz védelmi miniszter is beszélt az Európai Unió helyi képviselőivel, hogy segítsék a kölcsönös érdeket jelentő koordináció helyreállítását. A következő napokban folytatódnak a tárgyalások az izraeli hadsereg területi egységeinek vezetői és a helyi palesztin vezetők között.

Izraelben a ynet szerint a koronavírus második hullámának közös fenyegetésével és Joe Biden amerikai választási győzelmével magyarázzák a palesztinok hajlandóságát a kapcsolatok helyreállítására.

Izraelben úgy vélik, hogy az egyeztetések újraindítása jelentősen csökkentheti annak valószínűségét, hogy a Ciszjordániát irányító, mérsékelt Fatah párt megbékéljen a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezettel. A biztonsági koordináció visszatérésével a palesztin biztonsági erők várhatóan ismét letartóztatják a Hamász Ciszjordániában működő vezetőit.

Shiri Zsuzsa/MTI

[popup][/popup]