A nácik által ellopott műkincs a skót miniszterelnöki palota csillárja?

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nácik által zsákmányolt műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik szobájában lógó díszes csillár a gyanú szerint. A függőlámpa eredetének felderítésére vizsgálat indult, írja az MTI.

skócia csillárA Bute House (azaz a skót miniszterelnöki palota) rajzszobájában lógó csillárt a palota hivatalos prospektusa szerint Felix Harbord találta 1945-ben Németországban, állítólag elhagyatottan hevert az utcán. Az angol belsőépítész akkoriban abból a megbízásból tartózkodott Németországban, hogy közreműködjön mintegy hárommilliárd font értékű kincs visszaszerzésében, amelyet a nácik zsákmányoltak a második világháború előtt és alatt.

Már visszaszerezték, mikor elvitte?

Felix Harbord egy üresen talált muníciós ládában küldte a csillárt Edinburgh-ba, a Charlotte Square 6. szám alatt álló palotába, ahol akkoriban még egyik ügyfele, Lady Bute lakott. A Simon Wisenthal Központ szerint azonban elképzelhető, hogy a függőlámpát valójában egy olyan hivatalos gyűjtőpontról vitte el Harbord, ahol a már visszaszerzett műkincseket tárolták.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]