A Moszad vezetője: Aki azt állítja, hogy a megállapodás győzelem a Hezbollahnak – nem érti a libanoni helyzetet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli Moszad vezetője, David Barnea szerdán a diplomáciai-biztonsági kabinet ülésén kijelentette, aki azt állítja, hogy a tengeri határról szóló megállapodás győzelem a Hezbollah terrorszervezet számára, nem érti a libanoni helyzetet, idézett az ülésen részt vevő két forrást a Walla hírportál.

Az ujkelet.live alapos elemzésben járja körül az Izraeli-libanoni – tengeri területekre vonatkozó – megállapodást.

 • Barnea szerint a megállapodás nem jó a Hezbollahnak, mert ez Izrael de facto elismerését jelenti, amit a Hezbollah ellenez.
 • A Hezbollah csak májusban kezdett komolyan foglalkozni a tengeri határegyezmény kérdésével, amikor a szervezet felismerte, hogy a libanoni közvélemény támogatja a megállapodást.

,,A Hezbollah nem akart megállapodást kötni Izraellel, de rájött, hogy a libanoni belpolitikai válság fényében lehetősége van arra, hogy pontokat szerezzen a közvéleménynél” – mondta Barnea.

A vezérkari főnök, Aviv Kochavi egyetértett a Moszad vezetőjével, és ő is kijelentette, hogy a megállapodás nem jó a Hezbollahnak.

Miért fontos: Barneát és Kochavit Benjámin Netanjahu miniszterelnöki idejében nevezték ki. A jelenleg az ellenzék vezetőjeként szolgáló Netanjahu a megállapodást ,,történelmi megadás”-nak minősítette a Hezbollah terrorszervezetnek.

Mit mondanak még:

 • Kochavi: Nem a Hezbollah fenyegetései miatt jött létre a megállapodás.
 • Ronen Bar, a Sabak igazgatója: A megállapodás szakadás Irán és a Hezbollah között.

Az izraeli biztonsági kabinet szerdán jóváhagyta az amerikai közvetítéssel elért megállapodást Libanonnal a tengeri határok rendezésére.

„Jelenleg fontos és sürgős az Izrael és Libanon közötti tengeri megállapodás megkötése. A biztonsági kabinet tagjai támogatásukat fejezik ki Izrael kormánya mellett, hogy előmozdítsa a megállapodást.”

A kabinet tagok közül a szavazáson Ajelet Saked belügyminisztert leszámítva, aki tartózkodott, mindenki támogatta a megállapodást, melyet ezt követően a kormány plénuma elé vittek.

Jáir Lapid miniszterelnök közölte a kormány tagjaival, hogy találkozóra fogja hívni Benjámin Netanjahu ellenzéki vezetőt, hogy tájékoztassa a megállapodásról.

A biztonsági kabinet ülése alatt nyilvánosságra hozták a megállapodás részleteit:

A kormány kora este szintén jóváhagyta a Libanonnal kötendő tengeri határmegállapodás alapelveit és annak előterjesztését 14 napos felülvizsgálatra a Kneszetben, valamint megbeszélésre a Külügyi és Védelmi Bizottságban. 14 nap elteltével a kormány újra szavaz róla.

A szavazáson Saked nemmel voksolt, míg Joáz Hendel tartózkodott.

A nagy kép: Izrael és Libanon között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, és technikailag háborúban állnak egymással. Mindketten igényt tartanak egy mintegy 860 négyzetkilométeres földközi-tengeri területre, mint saját kizárólagos gazdasági övezetre.

 • Múlt héten az izraeli biztonsági szervezetek zöld utat adtak az Energian gázfúró cégnek a tesztek megkezdésére a Karis-gázmezőn, Beni Gantz védelmi miniszter pedig elrendelte az izraeli hadsereg készenlétbe helyezését északon.
 • A libanoni Hezbollah terrorszervezet, amely júliusban négy drónt indított a Karis felé, támadásokkal fenyegetőzik, ha Izrael folytatja a gázkitermelést a szerinte vitatott területen anélkül, hogy megállapodás születne.
 • A több mint tíz éve folyó tárgyalások lezárása csökkenti a regionális háború veszélyét.
 • Izraelben, Libanonban és az Egyesült Államokban is „történelmi”-ként definiálják a megállapodást.
 • Az államalapítás óta ez az első alkalom, hogy Libanon kötelező erejű nemzetközi megállapodást köt Izraellel, amely véget vet az országok közötti diplomáciai-gazdasági konfliktusnak.
 • A megállapodás kifejezetten kimondja, hogy ,,az országok közötti tengeri vita végleges és tisztességes lezárását jelenti”.

A sorok között:

 • A megállapodás rögzíti Izrael fő biztonsági követelését – az öt kilométeres bójasor megőrzését, amelyet Izrael egyoldalúan helyezett el Ros Hanikra térségében, miután 2000-ben kivonult Libanonból.
 • A “bójavonal” megőrzése biztonsági szempontból kritikus fontosságú, mert megakadályozza az észak-izraeli part menti területek Libanonból történő megfigyelését.
 • A megállapodás a vonalat “status quo vonal”-ként ismeri el, amely egyetlen feltétellel változtatható meg, ha tárgyalások kezdődnek Izrael és Libanon között a szárazföldi határról.
 • A megállapodás megosztja a vitatott területen lévő Szidon-Kana gázmező potenciális hasznát.

Teljes cikk

[popup][/popup]