A Kneszet első siket képviselője hamarosan leteszi az esküt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A „norvég törvény” értelmében – amely lehetővé teszi a miniszterek számára, hogy feladják képviselői pozíciójukat a pártlistán utánuk következő számára – a Jamina képviselője, Shirly Pinto (32) váltja a vallásügyi miniszter Matan Kahanát, aki nem sokkal az új kormány eskütétele után visszaadta képviselői mandátumát a Kneszetnek.

Forrás: Youtube screenshot

,,Végre van kormányunk” – írta Pinto vasárnap este a Facebook-oldalán. ,,Nagyon izgatott voltam, amikor láttam, hogy Bennett hűséget fogadott és letette a miniszterelnöki esküt. Tudom, hogy Izrael jó kezekben van.“ Pinto beiktatásáról az ujkelet live utósít.

,,Matan Kahana vallásügyi miniszter lemondott tisztségéről a norvég törvények szerint, ezért 48 órán belül le fogom tenni a Kneszet-képviselői esküt” – tette hozzá.

,,Ígérem, hogy értetek fogok dolgozni, azokért, akik rám szavaztak, és azokért, akik nem. Rengeteg munkánk van, és ez egy új út kezdete”- írta Pinto.

Politikába lépése előtt Pinto társadalmi aktivista volt, aki a siketek jogainak előmozdításán munkálkodott, és a Ramat Gán-i polgármester, Carmel Shama-Hacohen tanácsadója volt a fogyatékkal élőkkel és az akadálymentesítéssel kapcsolatos kérdésekben.

Pinto csatlakozott Bennetthez és Ajelet Saked belügyminiszter Új Jobb pártjához, amely később a Jamina (Jobbra) nevet vette föl a 2019. áprilisi választások előtt.

Izrael 36. kormányában 27 miniszter foglal helyet, köztük rekordszámú (kilenc) nő, akikből 3 a biztonsági kabinetben is helyet kapott.

A miniszterek közül 6 bevándorló,6 visel kipát, 1 muszlim arab, 1 drúz és egy pedig meleg képviselő. A legidősebb miniszter 74 míg a legfiatalabb 37 éves.

Teljes cikk

[popup][/popup]