A Holokausztra emlékeztünk Ottawában – Lépj fel az elnyomó ellen!

Írta: http://kanadaihirlap.com - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nem lehetünk passzívak amikor elnyomással találkozunk–elhatározással és bátorsággal kell cselekednünk az igazságtalansággal szemben–ez volt a nyomatékkal ismételt üzenete a 2016. február 1-én megrendezett Holokauszt megemlékezésnek Kanada fővárosában. Az idei megemlékezést – amelyre Ottawa városházán került sor – Gara Vera magyar Holokauszt túlélő kezdeményezte.

A szertartást Pinchas Levinson kántor nyitotta meg a Hatikvával, valamint Kanada himnuszával. (A Hativka eléneklését az ottawai városházán a KMH egy YouTube videóban örökítete meg, amely itt található.)

Pinchas Levinson. Fotó C. Adam.

Pinchas Levinson. (Fotó: C. Adam)

A ceremónia elején Reuven Bulka rabbi adta meg a megemlékezés átfogó gondolatát: “Azért vagyunk itt, mert nem vagyunk passzívak! Nem vagyunk némák!”

A rabbit Antony Bailey, a Parkdale United Church lelkésze követte, aki elmesélte, hogy miképpen került közeli kapcsolatba a zsidósággal. Amiután szüleivel a karib szigetekről Kanadába emigrált, Montreál Côte-St-Luc elővárosába telepedett le, ahol a lakosság mai napig jelentős része zsidó származású. Iskolájában a diákok több mint kilencven százaléka zsidó volt. “Volt azért egy-pár goyim–én voltam az egyikük”–mondta mosolyogva. Egy rabbi tanította meg Bailey-t franciául beszélni és fiatalságának fontos éveiben sok időt töltött a helyi zsidósággal.

“A némaság mindig az elnyomót erősíti”–mondta Bailey. “Nem szabad megvárnunk, míg valami rettenetes történik. A Holokauszt kegyetlen gonoszsága meg kell, hogy tanítson minket arra, hogy más, kortárs gonoszságokkal szemben is felszólaljunk!–tette hozzá a protestáns lelkész.

Az ottawai izraeli nagykövetség első beosztottja – Shlomit Sufa – is felszólalt a megemlékezésen és Primo Levi gondolatait idézte: “Egyszer már megtörtént, ezért mégegyszer is megtörténhet”.

“Az antiszemitizmus nem csak egy sötét emlék. A múlt perspektívát ad és így pontoan érthetjük, hogy ez hová vezethez”–tette hozzá Shlomit Sufa.

A kanadai szövetségi politikusok között jelen volt Anthony Housefather, a montreáli Mount-Royal választókerület liberális képviselője. Mount Royal körzetben élnek mai napig a legnagyobb számban Holokauszt túlélők. Szenvedélyes beszédében Housefather külön kiemelte Raoul Wallenberget, a budapesti zsidók megmentése kapcsán, és hosszan beszélt az igazságosan és bátran fellépő nem zsidókról. Ezzel egy időben rámutatt arra is, hogy Kanada a Holokauszt előtti években általában nem volt hajlandó befogadni európai zsidókat. A kormány akkori félhivatalos politikája szerint, zsidóból “még az egy sem is túl sok.”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]