A hollandiai bevándorlási hivatal felgyorsítja a palesztinok családegyesítési kérelmeit

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A holland bevándorlási hivatal (IND) felgyorsítja a hollandiai palesztinok családegyesítési kérelmeivel kapcsolatos döntéshozatali eljárást a Gázai övezetben élő rokonok esetében, abban a reményben, hogy így könnyebben elhagyhatják a háború sújtotta övezetet.

Képünk illusztráció

Az IND eddig tíz sürgősségi eljárást indított, ezek több tucat Gázában tartózkodó családtagot érintenek, főként házastársakat és kiskorú gyermekeket. A hivatal szerint a Hollandiába való beutazás iránti kérelmeket a legjobb esetben is néhány héten belül lehet kiadni, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a jóváhagyott tartózkodási engedély birtokában ezek az emberek elhagyhatják az övezetet. A Gáza és Egyiptom közötti határ csak alkalmanként nyílik meg azon külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok számára, akik szerepelnek az evakuálási listán. Eddig 26 holland útlevéllel rendelkező ember tudott így kijutni Gázából, a külügyminisztérium tudomása szerint azonban még 14-en ottrekedtek.

Wil Eikelboom menekültjogi szakértő a NOS-nak elmondta, hogy az eljárások felgyorsításáról szóló döntés egyedülálló. A családegyesítési kérelem hivatalos időtartama 90 nap, de esetenként több mint egy évig is eltarthat.

“Sok függ az IND kapacitásától, de a papírmunkától is. Ha nincs rokonságot bizonyító születési anyakönyvi kivonat, akkor DNS-tesztre van szükség, ami további időt vesz igénybe” – nyilatkozott.

A gázaiak esetében DNS-tesztet csak a kairói nagykövetségen lehet elvégezni, azonban jelenleg ez szinte lehetetlen. Amennyiben a családtagok személyazonosságát nem lehet kellőképpen megállapítani, továbbra is Gázában kell maradniuk.

Andits Eszter/MTI/Brüsszel/Hága

 

[popup][/popup]