A hazai és határon túli testvérhitközségek és zsidó szervezetek XV. Nemzetközi Konferenciájának közleménye

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 2014. június 12-15 között Holokauszt – 70 címmel megrendezett konferencia a rendező szervek, valamint a résztvevők által egyértelműen megfogalmazott legfőbb célja volt, hogy az idei Holokauszt Emlékév ne csak a megemlékezések éve legyen, hanem szolgáljon alapjául egy olyan komplex, a zsidóság jövőjét megalapozó kezdeményezésnek, mely hosszútávon biztosítja a zsidóság fennmaradását. A résztvevő közösségek ezen szellemiség jegyében a találkozó végén, több, jövőbe mutató és a térség zsidó közösségeinek jövőjét építő feladatokat és célokat határoztak meg, az alábbiak szerint.

Rendezvény a megújuló zsidó negyedrõl DebrecenbenElsődleges szempontnak az oktatást jelölték meg. Megegyeztek abban, hogy a 2015 év elejétől Debrecenben működő Közép- és Kelet-európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központ, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség székháza ad helyet azoknak az oktatási projekteknek, amelyeken elsődlegesen a határon túli zsidó közösségek tagjai, valamint határon túli pedagógusok és közösségvezetők vehetnek részt. Ezekben a projektekben hazánk neves holokauszttal foglalkozó szakemberei vesznek részt.

A brassói közösség vezetője, Róth Tibor kérésére a konferencián résztvevő közösségek mind elvi, mind pedig gyakorlati segítséget nyújtanak a brassói zsinagógában létesülő „Izrael Ház” programnak.

Támogatják továbbá a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elgondolását, miszerint olyan bemutatóterem létrehozását tervezik 2014 őszéig megvalósítani, amelyben az első világháború, valamint a két világháború közti időszak történelmét, illetve a zsidóság helyzetét, szerepét mutatják be ebben a történelmi időszakban.  A közösségek írásos és tárgyi emlékekkel járulnak hozzá a bemutatóterem létrehozásához.

A konferencián résztvevők olyan internetes portált hoznak létre, amelyen keresztül kommunikálva elősegíthetik azt, hogy a regionális rendezvények és események a lehető leghamarabb eljussanak információként mindenkihez.

Elsődleges céljaik között szerepel az épített örökségek védelme és szorgalmazzák azt, hogy akár közös pályázati projektekkel is hozzájárulhassanak zsinagógáik, imaházaik és a hitéletet szolgáló épületeik védelméhez.

Egyetértenek abban, hogy az új szervezetek létrehozása mellett a legfontosabb feladat a már régen is működő egyletek (pl. Nőegylet, Ifjúsági szervezetek, stb.) szerepének hangsúlyozása. Ehhez egymásnak gyakorlati és elvi támogatást nyújtanak.

Az aktív hitélet fenntartásához a közösségek látogatásaikkal és a testvérhitközségek felkeresésével elősegítik az élő és aktív közösségek létrejöttét, melynek munkáját és életét dokumentálják, hogy az ebből szerzett tapasztalatok alapján más közösségek is aktív hitéletet tudjanak teremteni.

Megállapodtak továbbá abban, hogy a közösségekből elszármazottakat, tartozzanak ők bármely közösséghez is, direkt módon megkeresik, valamint a konferencia felhívását előzetesen a lehető legnagyobb számú médiákban közzé teszik.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]