A harmadszor is debreceni zsidó vezetővé választott Horovitz Tamás indul a Mazsihisz elnöki posztjáért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap harmadszor is újraválasztotta elnökének a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Horovitz Tamást. A harmadik ciklusát megkezdő, 54 éves cívis városi zsidó vezető bejelentette, a május 10-i tisztújításon indul a Mazsihisz elnöki posztjáért és egyben leszögezte: zsidó szolgáltató központot kíván létrehozni a szervezet Síp utcai székházából. A debreceni hitközség tegnap feltétlen bizalmáról biztosította az újraválasztott elnököt és egyhangú szavazással választotta meg a DZSH vezetőjének. Horovitz Tamás egyben bejelentette, hogy indul a Mazsihisz elnöki székéért.

Horovitz Tamás„Az első ciklus a konszolidáció évei voltak, a második ciklus azonban a fejlődésről és a megújulásról szólt. Engem többek között azért választottak meg harmadszor is a DZSH elnökének, mert a cívis város hitközségében minden nyíltan és nyilvánosan történik. Itt nem egymással háborúzunk, hanem egymást erősítjük. Egy nyitott, befogadó közösséget alakítottunk ki, és ma már elmondható, hogy ma jó zsidó embernek lenni Debrecenben. Mi nyitottunk a fiatalok felé és a nem zsidó lakosság felé is. Hagyományainkat tartjuk, a zsidó vallás minden elemét megteremtjük, legyen szó a kóser konyháról, zsinagógai életről, vagy rituális fürdőnkről, a mikvéről. Mi a határon túli hitközségekkel is kiváló kapcsolatokat ápolunk. A Kápolnás utcai zsinagóga felújítás kapcsán például együttműködünk a nagyváradi zsidó hitközséggel is. A debreceni zsidó közösség tagjai joggal érezhetik úgy, hogy védve vannak a szélsőségek ellen is, hiszen itt Debrecenben született meg az a precedens értékű ítélet, amelyben egy ma is regnáló képviselőt elítéltek holokauszttagadásért.” – sorolta újraválasztásának indokait Horovitz Tamás.

Horovitz az alábbiakban arra is kitért, hogy miért indul a Mazsihisz elnöki székéért, s egyben hitvallását is megfogalmazta:

„A sokszínű magyar zsidó közösségek szolgálója kívánok lenni a Mazsihisz elnökeként. Olyan, amely nem képviseli egyetlen csoport érdekeit, nem küldötte egyik vallási irányzatnak sem, nem politikai megbízott, hanem minden magyarországi zsidó szolgálója. Ennek megfelelően a Síp utca 12-őt egy megoldó, szolgáltató központtá alakítanám át. A Síp utcában megállt az idő, itt az ideje, hogy a székházban is 2015-öt írjunk.”

„Magyarország a mi hazánk, a mindenkori kormány pedig a mi kormányunk is. Megegyezni és együttműködni kívánunk a mindenkori kormányokkal és nem öncélú harcokat vívni velük a lázas tevékenység látszatát keltve ezzel.”

„Nem érdekek, hanem elvek mellett kell a közösséget vezetni. Meg kell szüntetni végre azt a helyzetet, hogy bizonyos dolgokról nem lehet beszélni, bizonyos dolgok tabu témák a Síp utca falai között. Ettől érezheti mindenki úgy, hogy a Mazsihisz egy személyeskedésektől hangos méhkas. Büszke vagyok arra, hogy a Debreceni Zsidó Hitközségben a vitáink mindig értékek és nem érdekek mentén folynak.”

„Korunk nem a zelóták, a harcosok kora. Ma nem lerombolni kell Maszadát hanem felépíteni, fejleszteni és elérni azt, hogy minél több ember befogadására legyen képes. Debrecenben ezért megtörténhetett az, hogy a hitélethez szükséges összes intézménnyel rendelkezünk és folyamatosan felújítjuk épületeinket. Én építeni szeretek, ez a hivatásom is: évtizedek óta ezzel foglalkozom.”

„A Mazsihisz jelenlegi vezetője mindig valakitől várja a megoldást: vagy külföldről, vagy a kormánytól. Mi itt Debrecenben igyekszünk jó kapcsolatot kialakítani a vezetőkkel. Mi magunk igyekszünk a saját problémáinkra megoldást találni. Talpra álltunk, nem azon gondolkodunk, hogyan kellene és kitől a megoldást várni. Mi, itt Debrecenben uniós forrásokat is felhasználunk, mi nem folyton az államtól vagy a helyi önkormányzattól várunk kizárólag segítséget. Itt az idő, hogy a Mazsihisz a csendes semmittevés és az anarchikus káosz után végre megújuljon.”

Forrás: Horovitz Tamás honlapja

[popup][/popup]