A gyűlöletcselekmények természete

Írta: TEV - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke július 23-án fogadta a Tett és Védelem Alapítvány delegációját. A megbeszélésen Bodnár Dániel, az Alapítvány elnöke tájékoztatta a Hivatal elnökét az alapítás óta eltelt időszakban végzett jogvédő tevékenységükről. A látogatók felvetették egy jogszabály módosítás szükségességét is a közösség elleni uszítás bűncselekményének jogalkalmazásával kapcsolatban.

TEV_logoErről az Alapítvány álláspontját Dr Bodó Kristóf, a TEV jogi szakértője ismertette.
Ennek kapcsán Dr. Handó Tünde tájékoztatta a TEV delegációját a Kúrián felállításra került bírósági joggyakorlat-elemző csoport működéséről, és OBH elnökét megillető indítványozási jogról. A megbeszélés során szóba került az idén hatályba lépett Polgári Törvénykönyv közösségek méltóságát védő rendelkezései, az ezzel kapcsolatos eljárásjogi kérdések, valamint a mediáció, mint a hatékony megoldás lehetősége.

Felmerült továbbá, hogy miként illeszkedhet a bírói kar továbbképzési programjába a TEV által a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére kidolgozott gyűlölet-bűncselekmények tananyag. Mint ismeretes, a kurzus a TEV közreműködésével a 2014-es tavaszi félévben indult el az Egyetem Rendészettudományi karának Szent György szakkollégiuma szervezésében. A tananyag az alapítvány oktatóinak aktív közreműködésével valósult meg, a szemináriumok anyagát Barna Ildikó szociológus, az ELTE Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője és Bodó Kristóf jogász állították össze.

A megbeszélés azzal zárult, hogy a Hivatal szívesen fogadja a TEV átfogó koncepcióját a gyűlöletcselekmények természetét feldolgozó oktatási programmal kapcsolatban.

forrás: tev.hu

[popup][/popup]