A francia zsidó filozófus ma az általa megbírált Orbán Viktorral találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Bernard-Henry Lévy algériai származású francia zsidó filozófus azért jött Magyarországra, mert a maga által írt rendezett és eljátszott színházi előadással, a Looking for Europe-pal járja Európa városait, hogy megpróbálja meggyőzni az európai polgárokat, szavazzanak mindenütt az illiberalizmus ellen. Orbán Viktort is bírálta, majd a miniszterelnök meghívta. Ma találkoztak.

Bernard-Henri Lévy a Sándor palota előtt (Fotó: Huszti István, Index.hu)

Keményen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt egy interjúban, amiben többek között ezt mondta:

“Az az Orbán, akivel 30 éve találkoztam, nagyon más volt, mint a mai. Akkor még egy igazi liberális volt. Egyébként szívesen találkoznék vele újra, hogy ennyi idő után megkérdezzem tőle: Egyike voltál azoknak, akik kihúzták Magyarországot a KGB markából; akkor hogy árusíthatod ki most az országot, még ha nem is szándékosan, az FSZB-nek? Mi történt veled?”

Majd mindezek után, Orbán meghívására meglátogatta, és mintegy másfél órát beszélgettek. A találkozó után az Index feltette a kérdést, a fentieket is elmondta-e a magyar miniszterelnöknek, mire Lévy így felelt:

“Megpróbáltam megérteni a rejtélyt, és most már világosabban látok. Az egy másik korszak volt: először harminc éve, a rendszerváltás után találkoztunk. Most, azt hiszem, részben megértettem, mi történt, de persze nem teljesen: minden ember rejtély. De azt legalább egyértelművé tettem számára, hogy én mit is támogatok.

Nem értünk egyet a liberalizmus és a nacionalizmus kérdésében, sem pedig abban, milyen politikát folytat Magyarország a migránsokkal kapcsolatban. De annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök legalább rászánta az időt, és minden olyan kérdésemre válaszolt, amelyet a magyar civil szervezetek és a CEU vezetőivel való találkozóim során gyűjtöttem össze. Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket”

Lévy színházi előadása a Belvárosi Színházban április 10-én lesz, de egy holnapi sajtótájékoztatón még bővebben beszámol álláspontjáról, és a miniszterelnökkel történt beszélgetéséről.

[popup][/popup]