A debreceni hitközség elnöke méltatja Orbán Viktor és Bölcskei Gusztáv fellépését a gyűlölködéssel szemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elismerését fejezte ki Dr. Bölcskei Gusztávnak, mert elítélte  ifj. Hegedűs Lóránt felhívását.

A rendezvényen részt vett Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kósa Lajos DMJV Polgármestere, Dr. Bölcskei Gusztáv Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Horovitz Tamás Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Horovitz Tamás mint, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, és a Kelet- és – Közép Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elnöke köszöntötte a Tiszántúli Református Egyházkerületet abból az alkalomból, hogy a Debreceni Református Nagytemplomot és a Debreceni Református Kollégiumot „Nemzeti Emlékhellyé” nyilvánította a Magyarország Kormánya.

Horovitz Tamás elismerését fejezte ki, hogy Dr. Bölcskei Gusztáv püspöknek, hogy az ifj. Hegedűs Lóránt által közzétett felhívás után azonnal reagált és határozott állásfoglalásában elítélte a felhívás közzétételét, mely rasszista, antiszemita, gyűlölködő gondolatokat tartalmazott.

Horovitz Tamás példaértékűnek tartja azt a reagálást, melyben néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor, Magyarország Miniszter Elnöke szintén határozottan elutasította és engedélyét visszavonta az Élet Menete Alapítvány által szervezett megemlékezés útvonalára engedélyezett „Adj Gázt” elnevezésű motoros, uszító felvonulásnak.

A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke néhány nappal ezelőtt részt vett a „March of The Living” Auschwitz-Birkenau haláltáborban szervezett megemlékezésen, ahol az antiszemitizmus elleni küzdelem jelenkori feladatairól is eszmét cseréltek más magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel.

Az elnök szerint nyilvánvaló, és az utazás során megerősítést nyert számára, hogy az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelemben elsődleges törekvésünk kell legyen az oktató-nevelő munkán túl annak az informális-oktatási rendszernek a határokon túl is terjedő népszerűsítése és támogatása, mely a már működő programok erényeit összefogva egységesen tud tájékoztatást adni a magyarországi köz – és felsőoktatás rendszerében.

Ezért a Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság által szervezett programsorozathoz kapcsolódó és az Élet Menete Alapítvány által szervezett „March of The Living” Auschwitz-Birkenau békemenet 2014. évi csoportjaiba nagyszámú debreceni általános és középiskolai tanulót delegálnak Debrecenből Horovitz Tamás javaslatára.

[popup][/popup]