Távozásra szólította fel a civileket az izraeli hadsereg Gáza északi részéből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael elrendelte a Gázai övezet északi részének evakuálását. Mintegy egymillió embert érint az üzenet.

Az Izz-a-din al-Qassam Brigád, a Hamasz terroristái egy korábbi felvonulásukon Gázában (Fotó: Hassan Jedi/Flash90)

Csak akkor térhetnek vissza Gáza városába, ha erről bejelentés születik – olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) városhoz címzett közleményben – írja a BBC nyomán a 24.hu.

Az IDF szerint a Hamász fegyveresei a város alatti alagutakban és a civilek által lakott épületekben rejtőznek. A hadsereg felszólította a civileket, hogy a saját és családjuk biztonsága érdekében hagyják el a várost, és maradjanak távol a Hamász terroristáitól, mert emberi pajzsként használják önöket.

Mint írták, az IDF a következő napokban folytatja a tevékenységét Gázában, és komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ne okozzon kárt a civil lakosságnak.

*

Kitartásra szólította fel az egyiptomi elnök csütörtök este a Gázai övezetben élőket, és azt tanácsolta nekik, maradjanak a térségben. Mindeközben egyre nagyobb a nyomás Kairón, hogy engedélyezze a palesztin civilek távozását Egyiptom felé – írja az MTI.

„Egyiptom továbbra is mindent megtesz, hogy biztosítsa a rafahi átkelőn keresztül a segélyek Gázai övezetbe juttatását a nehéz időkben. Kairó kiáll a palesztinok törvényes jogai mellett” – szögezte le Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök, hozzátéve ugyanakkor, hogy ő elsősorban Egyiptom biztonságáért felel. Ezután arról beszélt, hogy bár hazája már így is kilencmillió, a világ számos országából érkező vendéget fogadott be, a gázaiak helyzete különleges, mert ha elhagynák otthonukat, „az a palesztin ügy végét jelentené”.

Egyiptom korábban már közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását az országot az övezettel összekötő rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át. Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének a mintegy 2,3 millió lakosú övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő, a rafahi átkelőtől 50 kilométerre található el-Arís repülőterére küldjék.

[popup][/popup]