A bevándorlók és a német történelmi felelősség

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elharapódzó antiszemita erőszak megfékezése érdekében bajor képviselők kiterjesztenék a középiskolai holokausztoktatást. A kereszténydemokrata politikus vihart arat azzal, hogy kijelenti: a muszlim diákokat nem kellene kötelezni az oktatásban való részvételre.

szögesdrótA muszlim diákoknak is részt kelljen-e venniük a koncentrációs táborok látogatásán?” – teszi fel a kérdést a liberális Tagesspiegel a bajor tartományi parlamentben a holokausztoktatással kapcsolatban kirobbant vitát ismertető cikkében.

Bajorországban jelenleg csak a gimnáziumok hallgatói számára kötelező, hogy a holokausztoktatás részeként tanulmányaik során meglátogassanak egy holokauszt-emlékhelyet, múzeumot avagy dokumentációs központot. A holokauszt hetvenedik évfordulójának alkalmából a Németországi Zsidók Központi Tanácsa indítványozta, hogy minden középiskolás diákra terjesszék ki a kötelező múzeumlátogatást. A tanács elnöke szerint így talán elejét lehetne venni az antiszemita eszmék és az erőszak terjedésének.

A törvénytervezet tartományi parlamenti vitája során Klaus Steiner kereszténydemokrata politikus ellenezte a holokausztoktatás kiterjesztését a szakközép- és szakmunkásképzésben résztvevő diákokra is. Azzal érvelt, hogy ezekben az iskolákban sok a muszlim és a menekült családból származó diák, akik számára távoli a német történelem, és sem kognitív, sem érzelmi alapon nem tudnak azonosulni a holokauszt emlékével. Klaus azzal kapcsolatban is kétségének adott hangot, hogy az oktatási program hatékony eszköze-e az antiszemitizmus elleni harcnak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]