A beér-sevai gyilkosság története

Írta: Halmos László">Halmos László - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség vasárnap feloldotta a múlt vasárnapi beér-sévai terrorakció eddig közlési tilalom alatt álló néhány részletét.

Beér Seva

A hivatalos vasárnapi közlés szerint nem magányos gyilkos volt Mohand al-Okbi 21 éves izraeli beduin, aki október 18-án, vasárnap a beér sévai központi autóbuszállomáson meggyilkolta Omri Lévi 19 éves katonát.

Al-Okbi, a Beér Sévától keletre fekvő Hura beduin település lakosa nem magányosan, hirtelen felindulásból gyilkolt. Tettét alaposan előkészítette, miután előzőleg hosszú időn át kapcsolatban állt a Hamasz terrorszervezettel.

A nyomozás nyilvánosságra hozott adatai szerint Al-Okbi mobiltelefonja adattárában Hamasz-tagok, fegyverek és emberölésre alkalmas eszközök képei voltak.

A rendőrség letartóztatta Al-Okbi bátyját bűnrészesség és gyilkosság megakadályozásának elmulasztásának a gyanújával. A fivér bizonyíthatóan tudott arról, hogy öccse iszám-hitbeli felfogása radikalizálódott, és hogy beszerzett egy pisztolyt.

A közlés szerint október 18-án, vasárnap este 19:24 órakor Al-Okbi zsebében a nála lévő pisztollyal a McDonald’s gyorsétterem melletti bejáraton belépett a beer sévai központi autóbuszállomásra. Néhány pillanattal később Omri Lévi katona is belépett ugyanott.

Al-Okbi a katona nyomába eredt, az állomás mellékhelységéig követte őt, majd odabent pisztolyával agyonlőtte a katonát. A halott gépkarabélyát magához vette. Amikor kilépett a mellékhelységből, rendőrökkel találta magát szembe, akik hallották a lövéseket. Al-Okbi sorozatat lőtt a rendőrökre, majd az állomás mögötti szemetes konténerek felé menekült, hogy ott hagyja el az autóbuszállomás épületét.

Út közben azonban a JÁSZÁM (különleges rendőr-járőregység) embereibe botlott, akik felismerték, mint az imént végrehajtott terrorakció végrehajtóját és agyonlőtték.

Holtteste mellett egy kést is találtak, amelyet azonban nem használt.

A lövések hangjára az állomáson elterjedt, hogy nem egy, hanem két terrorista hajtotta végre a lövöldözést, és csak az egyiket semlegesítették. Egy Ziad nevű biztonsági ember rálőtt egy menekülő barna bőrű emberre, akit terroristának vélt. A 29 éves Haptom Zarhum illegálisan Izraelben tartózkodó eritreai menedékkérő súlyosan megsebesült. Néhány dühöngő személy bántalmazta a földön fekvő, tehetetlen embert. Zarhum boncolása kiderítette, hogy halálát a lövések okozták.

Ettől függetlenül a rendőrség letartóztatott négy személyt, köztük a Börtönhatóság két alkalmazottját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a sebesült eritreai bántalmazásában.

Több izraeli újság megemlítette, hogy az állomás zárt televíziós kamerái által rögzített felvételek tanúságai szerint a lövések színhelye közelében lévő katonák kifelé menekültek, míg a rendőrök a tettes felé rohantak.

Mielőtt a katonákat gyávasággal vádolnánk, rögzítsünk néhány tényt.

A katonák oldalán vagy hátán, gyakran a katonai “kitbag”, hátizsák mellett lógó M16-os gépkarabély, vagy Gálil rohampuska van, amelyet a szíjról elővenni, betárazni, csőre tölteni hosszú perceket vesz igénybe.

Ezt a pisztollyal és késsel felszerelkezett terrorista is nagyon jól tudta. A mellékhelységbe gyanútlanul lépő katona könnyű zsákmány volt neki, annál is inkább, mert hátulról támadott.

A rendőrök és a biztonsági emberek viszont oldaltáskás pisztolyt viselnek, amelyet pillanatok alatt üzembe lehet helyezni.

[popup][/popup]