A Bataclan egyik túsza: Két órán át álltam a folyosón egy terrorista mellett

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A BBC interjút készített egy Stephane nevű, 49 éves férfival, aki ott volt a Bataclanban a november 13-i terrortámadás idején, és egyike volt azoknak, akiket túszul ejtettek az Iszlám Állam öngyilkos merénylői.

Párizsi merénylet

“Azt hiszem, még Franciaországban sem tudnak sokat az események második feléről, a túszejtésről” – mondta a BBC-nek arról, hogy miért szólalt meg. Azt mondja, még mindig úgy érzi, amikor a vele történteket meséli, mintha valaki más történeté adná elő, de azt mondták neki a vele foglalkozó pszichológusok azt mondták, hogy az ilyen helyzetekben ez a fajta disszociációs magatartás teljesen természetes. Segíti az események feldolgozását.

“Fent voltam a galérián, amikor bejöttek lent a terroristák. Pont alattunk voltak, amikor elkezdték lőni a tömeget. Eleinte sok ember nem értette, hogy mi történik, azt hitték, hogy csak petárdák, de aztán elkezdődött a pánik, és a zenekar tagjai lerohantak a színpadról. Kezdett leesni, hogy terrortámadás van. El akartam menekülni, de amint a lépcsőkhöz értem, rájöttem, hogy ha lent pont szembe találkoznék a terroristákkal, akkor biztosan megölnének. Úgyhogy visszamentem, és megláttam őket, ahogy feljönnek az emelet másik végén” – mondta.

Próbált elbújni a földön a széksorok között, de a Kalasnyikovokkal a kezükben közeledő terroristák meglátták. Ketten voltak, és azt mondták az embereknek, hogy álljanak fel, nem fogják őket megölni, de álljanak a sarokba. Elmondták a túszoknak, hogy az Iszlám Állam emberei, és azért vannak itt, hogy bosszút álljanak azokon a nőkön és gyerekeken, akik azért haltak meg, mert a nyugati országok bombázzák Szíriát.

Ekkor hallottam lentről a harmadik terrrorista hangját, meg egy robbanást onnan, ahol a színpad volt. Szerintem ez volt az a pillanat, amikor bejöttek a rendőrök az épületbe, rálőttek a terroristára lent, ő pedig felrobbantotta magát.

Fent nagyjából egy tucat embert ejtettek túszul egy folyosón, akiket kis csoportokban szétosztottak, volt, akinek az ablak felé fordulva kellett állnia, volt, akinek a színpad felé, olyanok is voltak, akik egy ajtó mellett álltak.

“Ezen a folyosón álltunk két és fél órán keresztül. Volt néhány telefonhívás a rendőrök és a túszejtők között. Aztán a különleges alakulat megkezdte az akcióját. Egy túsz sem sérült meg, hihetetlen volt!” – mondta.

A rendőrök azzal kezdték az akciót, hogy résnyire kinyitották a folyosó ajtaját. Ekkor az ajtó mellett álló túszok kiabálni kezdtek, hogy ne lőjenek, túszok vannak az ajtó mellett. Közben a terroristák a folyosó másik végébe vonultak, és elkezdtek lőni a rendőrökre.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]